Putin nemá cestu zpátky. Nemůže prohrát válku a zůstat prezidentem, říká generál USA

Ruský prezident Vladimir Putin

Vyhlásí Putin 9. května oficiálně válku?

Vysloužilý čtyřhvězdičkový americký generál Jack Keane v rozhovoru pro Fox News pronesl, že už není ve hře scénář ruské porážky ve válce a současného setrvání Vladimira Putina u moci. Podle generála pro ruského prezidenta neexistuje cesta zpátky, buď konflikt na Ukrajině vyhraje, anebo bude čelit vzpouře.

„Putina beru velmi vážně, stále usiluje o to ovládnout Ukrajinu a svrhnout režim. Myslím, že řada z nás ho po léta podceňovala, teď chce ale znovu návrat ruského impéria,“ pronesl generál ve výslužbě ve vysílání Fox Business.

Keane se domnívá, že Putin „nemá žádnou budoucnost“, pokud válku na Ukrajině nedokáže vyhrát. A moc dobře to ví. I proto se podle generála bude snažit udělat cokoli, aby u moci zůstal.

„Putin ví, že pokud by se objevil nástupce, který by s ním nesouhlasil, znamenalo by to jeho konec. Nemá žádnou jinou budoucnost než být prezidentem Ruska. A dokud bude u moci, bude usilovat o naplnění své vize,“ myslí si Keane.

Co Putinovi je?

O možnosti politického puče v Rusku se polemizuje už delší dobu. Putin totiž údajně ztrácí podporu mezi svými nejbližšími a řadě vlivných lidí v zemi se nelíbí, jakým způsobem prezident válku na Ukrajině vede.

Mimoto se také objevují spekulace o Putinově zdravotním stavu. Ty rozdmýchalo především video, na kterém se prezident Ruské federace křečovitě drží stolu.

„V porovnání s Putinem, kterého jsme vídali ještě před pár roky, teď vidíme překvapivě oslabeného člověka. Zdravý prezident by se nepotřeboval rukama přidržovat a neměl by problémy s tím mít obě nohy na zemi,“ sdělil pro The Sun americký profesor a expert na řeč těla Erik Bucy.

Podle webu The Mirror se objevily spekulace, že má Putin rakovinu nebo Parkinsonovu chorobu.

Tagy: