Putin nemůže na vítězství čekat roky. Převrat v Kremlu nelze vyloučit, říká expert

Ruský prezident Vladimir Putin

Vláda Vladimira Putina není tak neochvějná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Myslí si to Mark Galeotti, londýnský spisovatel a expert na Putina a ruskou bezpečnostní politiku. Podle něj se okruh prezidentových blízkých zastánců neustále zmenšuje. Galeotti míní, že pokud bude Putin nadále Rusko potápět, jeho blízcí mohou klidně zorganizovat puč.

O tom, že finální pokyn k zahájení války na Ukrajině vydal prezident Putin, zřejmě nikdo nepochybuje. Právě ruský prezident také může svým rozhodnutím krvavý konflikt ukončit. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Spisovatel a expert na Rusko Galeotti se domnívá, že válku může zkrátit i vzpoura přímo v Rusku.

Podle něj totiž Putin ztrácí politickou podporu. Ještě to není tak patrné v ulicích, jelikož běžné obyvatelstvo drtí ruská propaganda, ale Galeotti míní, že se Putinovi postupně rozkládá kruh jeho nejbližších poradců. Zčásti i proto, že je ruský prezident zjevně paranoidní, bojí se nákazy covidem a pouští k sobě jen omezený počet lidí.

To úplně neznamená, že by tolik ruských poradců bylo proti válce jako takové, vyplývá z Galeottiho komentáře pro Daily Mail, spíše to znamená, že blízcí Putina vnímají, že dosavadní průběh války Rusko ničí. A o viníkovi nastalé situace nepochybují.

Proti je i ruský premiér

Proti Putinovi se ostatně postavila i šéfka centrální banky Elvira Nabiullinová, která dokonce podala demisi. Ruský prezident ale její rezignaci nepřijal. Britský komentátor si myslí, že řada ruských politiků se především stará o sebe samotné a pokud půjde pro Rusy ještě více do tuhého, jsou připraveni krizi řešit. Mezi nepřímé odpůrce vlády podle Galeottiho patří i současný ruský premiér Michail Mišustin.

„Většina prezidentových poradců a ministrů nejsou putinisté. Určitě ne. Pro ně je hlavní prioritou starat se o vlastní kůži. Pokud se dostatečný počet z nich vyděší, vzpoura v Kremlu už není nemyslitelná,“ napsal Galeotti.

Podle britského experta by mohl Putin výrazně ztratit podporu při snaze využít jaderné zbraně. Galeotti věří, že by v takovém případě někdo z blízkého okruhu Putina zasáhl a nukleární útok nedopustil.

„Ruský prezident je zoufalý a touží po nějakém triumfu. Mohl by se rozhodnout vsadit vše na hod jadernými kostkami. Putin si nemůže dovolit čekat na vítězství ve válce roky,“ uzavřel britský autor.

Tagy:
válka Vladimir Putin prezident Ukrajina vzpoura expert Rusko popularita poradci Moskevský Kreml Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu Michail Vladimirovič Mišustin Elvira Nabiullinová