Rusko brání nezkušení mladíci bez zbraní. Putine, dodržte svůj slib, bouří se matky odvedenců

Ruští odvedenci z povinné vojenské služby mají být jedinými, kteří brání Kurskou oblast.

Štáb CNN u hranic s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin sliboval, že se do bojů s Ukrajinci nikdy nezapojí mladíci ze základní vojenské služby, svá slova ale zřejmě nesplnil. Mnohé rodiny hlásí, že jejich synové aktuálně čelí nepřátelům v Kurské oblasti. Poblíž přitom údajně nejsou žádné jiné domácí jednotky. Informovala o tom americká stanice CNN.

„Když byla hraniční oblast napadena ve 3:00 ráno (ukrajinskými) tanky, na místě k obraně byli pouze odvedenci,“ uvedla na sociální síti Telegram jistá Ruska tvrdící, že její syn se právě nachází v Kurské oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Putin už podruhé selhal, míní bývalý velvyslanec. Proč Rusko neřeší vpád ukrajinských vojáků?

„Neviděli jediného vojáka pod kontraktem, neviděli vůbec nikoho. Syn mi později volal a říkal: ‚Mami, jsme v šoku’,“ tvrdila podle CNN žena.

Ruský nezávislý portál Verstka přišel s podobným příběhem, když publikoval rozhovor s Natalií Appelovou. Ta má být babičkou dalšího mladého Rusa, který coby voják základní vojenské služby musel sloužit v Kursku.

Její vnuk jménem Vladislav byl podle jejích slov v jedné z pohraničních vesniček, a to bez jakýchkoliv zbraní. „Co mohli ti kluci dělat? Jít proti Ukrajincům s lopatami?“ citoval Verstka Rusku. Mladík je podle dostupných informací nezvěstný. Verstka přinesla výpovědi i dalších příbuzných odvedenců.

Zdá se, že zapojení odvedenců do bojů s Ukrajinci je téma, které mnohým Rusům leží v žaludku a dokonce se staví na odpor proti Putinovi. Na internetu se šíří petice, která apeluje na vládce Kremlu, aby odvedence z Kurské oblasti stáhl a nezapojoval je do střetů s ukrajinskými vojáky. „Jsme matky odvedenců a žádáme vás, abyste je stáhl z oblastí, kde se bojuje. Nemají žádnou zkušenost s válkou a žádné zbraně,“ žádají signatáři petice Putina. Zatím k sobotnímu poledni petici podepsalo téměř 10 tisíc lidí.

„Slíbil jste rodičům, že se nebudou zapojovat do bojů. Věříme vám. Žádáme vás tedy, abyste se na situaci důkladně podíval. Jsme patrioti. Naši synové a každý z jejich životů bude k užitku při tvorbě silného státu. Ale je tu mnohem více síly od zkušených (klasických) vojáků,“ píší dále signatáři.

Právě fakt, že v Kurské oblasti byli především ruští vojáci bez zkušeností, značně usnadnil Ukrajincům postup. „Máme kontrolu nad územím o rozloze 1150 kilometrů čtverečních a nad 82 obcemi,“ informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského hlavní velitel armády generál Oleksandr Syrskij.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potupa pro Putina trvá. Reportér CNN ukázal, jak to vypadá v Ukrajinci dobytém ruském městě

Tagy:
Vladimir Putin CNN společnost politika petice Kursk Rusko Telegram ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast konflikt, válka a mír