Postup Ukrajinců na jihu. Rusové ztratili stovky vojáků, expert mluví o obklíčení

Ukrajinský voják s protitankovou střelou, červenec 2023

Ukrajinci zničili ruské bojové vozidlo pěchoty BMD-4M

Rusko za jediný den a v jednom směru přišlo o takřka 300 vojáků. Uvedl to generál a velitel Oleksandr Tarnavskyj s tím, že 50 okupantů mělo zemřít. Podle vojenského experta Mychajla Samuse hrozí ruským jednotkám obklíčení v Chersonské oblasti. Domnívá se, že počet okupantů, kteří se dobrovolně vzdají Ukrajincům, se bude zvyšovat. Ukrajinská vojska po osvobození obce Robotyne na jihu země pokračují v postupu na jihovýchod, uvedl Kyjev. Potvrzují to i američtí experti. Českou republiku navštívil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Setkal se mimo jiné se svým českým protějškem Janem Lipavským (Piráti).

V jediném směru se v pondělí ukrajinským obráncům podařilo zneškodnit téměř 300 ruských vojáků. „Ztráty Ruska za poslední den dosáhly 293 lidí, z nich 50 bylo zabito a zbytek zraněn. Kromě toho ukrajinská armáda zničila 25 jednotek nepřátelské vojenské techniky,“ uvedl podle webu Unian generál a velitel operačně-strategické skupiny Tavrija Oleksandr Tarnavskyj k postupu ukrajinských jednotek na jihu země v tavrijském úseku.

Uvedl také, že ukrajinské síly zničily jeden ruský tank, čtyři obrněné transportéry a devět systémů dělostřelectva a minometů. Rusko podle něj přišlo také o pět muničních skladů, jedno kontrolní a jedno pozorovací stanoviště. Informace nelze nezávisle ověřit.

ČTĚTE TAKÉ: Prorazili jsme ruské linie. Postup bude rychlejší, řekl ukrajinský velitel a označil další cíl

Počet ruských útočníků, kteří se dobrovolně vzdali, se bude zvyšovat. Myslí si to vojenský expert Mychajlo Samus, podle něhož ruským jednotkám v Chersonské oblasti hrozí, že budou obklíčeny ve chvíli, kdy Ukrajinci osvobodí levý břeh Dněpru. „Pokud by se vyřešila otázka rozdělení dvou ‚válečných divadel‘ – krymského a donbaského –, měla by ukrajinská armáda možnost zajmout spoustu ruských vojáků: budou obklíčeni,“ cituje expert web Unian.

Ukrajinská vojska po osvobození obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihu země pokračují v postupu na jihovýchod, uvedla v pondělí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský postup na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti hlásí také americký Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinská vojska zahájila protiofenzivu na jihu a východě země již počátkem června, dosud však dosáhla jen dílčích úspěchů. Jednotky podle Maljarové směřují k obcím Novoprokopivka a Očeretuvate „bez ohledu na zuřivý odpor nepřítele“. O ukrajinském postupu se zmiňují také analytici ISW, kteří upozorňují, že nejasnosti ohledně doplnění ztrát a vybavení ruských jednotek na jihu Ukrajiny ztěžuje předpovědi týkající se průběhu další etapy bojů.

Ukrajina je v konečné fázi výběrového procesu nového velvyslance v Česku. Existuje několik kandidátů, řekl po pondělním jednání s šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti) ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Post není obsazený déle než rok poté, co se poslední velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis přesunul na post náměstka ukrajinského ministra zahraničí.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu