Putin se vydá na zahraniční cestu. V úterý a ve středu navštíví Severní Koreu, poté Vietnam

Kim Čong-Un a Vladimír Putin se sešli na kosmodromu Vostočnyj v září 2023.

Putin se vydá na zahraniční cestu

Ruský prezident Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června Severní Koreu, pak odcestuje do Vietnamu. Tam je očekáván 19. a 20. června. Podle agentury Reuters to oznámil Kreml. Putinovu návštěvu Severní Koreje potvrdila také tamní oficiální tisková agentura KCNA.

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, píše Reuters. Podle americké CNN je ohlášená cesta další známkou prohlubujícího se sbližování, které vyvolává široké mezinárodní obavy.

ČTĚTE TAKÉ: Šest sporných bodů mezi Kyjevem a Moskvou. Proč se na Ukrajině místo míru stále válčí?

Moskva v poslední době podniká kroky ke sbližování s politicky izolovanou diktaturou KLDR, od níž kromě jiného získala vojenské vybavení pro svou agresi vůči Ukrajině. Náměstek amerického ministra zahraničí Kurt Campbell minulý týden prohlásil, že tyto dodávky mají „významný dopad na situaci na bojišti“.

Méně jasné podle Campbella je, co Rusko poskytuje Severní Koreji, zemi, která čelí řadě sankcí OSN. Mohla by to být tvrdá měna, energie či kapacity, které KLDR umožňují rozvíjet jaderný a raketový program.

Americká CNN připomíná, že Putinova návštěva naváže na Kimovu cestu z loňského září, kdy severokorejský vůdce přijel ve svém obrněném vlaku na návštěvu Ruska, která zahrnovala zastávky v továrně na výrobu stíhaček a v zařízení na odpalování raket.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry dronového úderu na ruský obrněnec. Exploze vymrštila jednoho z okupantů do vzduchu

Tagy: