Konec války? Putin ještě přitvrdí. Sankce ho nedrtí, jak si Západ myslí, říká ruský analytik

Ruský prezident Vladimir Putin

Vojáček o ukrajinské protiofenzivě

Ruský prezident Vladimir Putin nehodlá utlumit vojenské aktivity na Ukrajině, naopak se připravuje na ještě rozsáhlejší konflikt. Obává se toho respektovaný ruský analytik Alexandr Gabujev. Podle něj Kreml upravil mobilizační podmínky, aby mohl do války nahnat další statisíce mužů.

Ukrajinská protiofenziva pozvolna postupuje a Kyjev stejně jako jeho západní spojenci vyhlíží konec války. Jenže Alexandr Gabujev, ředitel think-tanku Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíně, se domnívá, že konec války je momentálně v nedohlednu.

V Rusku totiž došlo k úpravě mobilizačních podmínek, což si ruský analytik vykládá tak, že Putin chce naopak na Ukrajině rozehrát ještě krvavější partii. Ruská vláda teď může nově poslat povolávací rozkaz prakticky neomezenému množství mužů do 30 let. Ve chvíli, kdy člověku rozkaz přijde, nesmí vycestovat ze země. K tomu Moskva navyšuje i zbrojní výrobu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Duchové Bachmutu sejí hrůzu. Elitní střelci zlikvidovali stovky Rusů, neztratili jediného muže

„Legislativa, která umožňuje Kremlu poslat do boje stovky tisíc nových vojáků, odhaluje smutnou pravdu: Vladimir Putin zdaleka nehledá únik z katastrofické války na Ukrajině, naopak se připravuje na ještě větší válku,“ napsal Gabujev pro list Financial Times.

Podle něj sice Moskvu do určité míry drtí sankce, ale ne tolik, jak si Západ myslí. Kreml je prý přesvědčený, že si dlouhou válku může dovolit. Čile navíc obchoduje se zeměmi mimo Západ a kreativní ruská centrální banka vždy zajistí, že jsou rubly tam, kde jsou potřeba.

„Putin zkrátka sází na předpoklad, že Rusko může mobilizovat až čtyřikrát více mužů než Ukrajina. A jediným naléhavým úkolem je pro něj mít možnost toho využít: mobilizovat více mužů, vyzbrojit je, vycvičit a poslat do války. To je přesně účel nového zákona, který Kremlu umožní vyhnout se další oficiální mobilizaci,“ uvedl Gabujev.

Frustrace Západu

Ruský analytik se domnívá, že s tím souvisí i vypovězení obilné dohody, která zaručovala bezpečný koridor pro ukrajinské lodě opouštějící Černé moře. Gabujev míní, že Rusko chce frustrovat Ukrajinu i Západ. Putin prý věří, že by to mohlo vyústit v pokles západní pomoci Ukrajině.

„Putin udělal spoustu fatálních chyb. Ale dokud bude u moci, bude Moskva využívat své stále ještě obrovské zdroje k dosažení své posedlosti zničit a podrobit si Ukrajinu. Zatímco západní představitelé přemýšlejí o politice podpory Ukrajiny do třetího roku této ošklivé války, musí jakákoli dlouhodobá strategie brát tuto skutečnost v úvahu,“ vysvětlil Gabujev.

Územní zisky během ukrajinské protiofenzivy, která začala v červnu, jsou zatím menší, než se očekávalo. Kyjev sice udeřil na frontě hned na několika místech, žádná velká ruská bašta však zatím nepadla. Nejblíže triumfu mají být ukrajinské jednotky u Bachmutu.

„V současnosti jsou splněné všechny podmínky, které umožňují náš návrat do města, a to při desetkrát menších ztrátách,“ uvedl na konci července ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. „Takové příležitosti se prostě musí využít,“ dodal.

Tagy: