Duchové Bachmutu sejí hrůzu. Elitní střelci zlikvidovali stovky Rusů, neztratili jediného muže

Ukrajinská armáda se během protiofenzivy snaží osvobodit donbaský Bachmut, v procesu pomáhá i elitní jednotka odstřelovačů zvaná Duchové Bachmutu. Její členové se o podrobnostech svých operací v oblasti rozpovídali pro BBC. Jednotka už zlikvidovala přes 500 cílů, neztratila přitom jediného muže.

Rusové v květnu Bachmut dobyli, ukrajinská protiofenziva ale znovu tvrdě zkoušené město vrátila na seznam míst, kde se nejvíce bojuje. Armáda Kyjeva postupuje k donbaské baště a snaží se Rusy obklíčit. Roli v tom hrají i Duchové Bachmutu, elitní odstřelovači, kteří likvidují „vysoce hodnotné cíle“.

Možná jste minuli: Ukrajinské síly rozdrtily ruské vojáky u Bachmutu

Tým snajprů čítá asi 20 mužů. Vede je muž s krycím jménem Duch. „Když jsme začali rozsévat hrůzu u Bachmutu, získali jsme jméno Duchové Bachmutu. Lidé se vždycky bojí dělostřelectva. Před děly se ale schováte, před snajprem ne,“ řekl pro BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvrat u Bachmutu. Brzy bude náš, Rusové jsou v pasti, tvrdí úspěšný ukrajinský generál

Na periferii Bachmutu operuje skupina elitních odstřelovačů asi půl roku. Za tu dobu z jejich týmu nepadl jediný muž. Cílů naopak zlikvidovali stovky.

Zabíjíme, není na co být hrdý

„Je to ověřené číslo – 524. Mých je 76,“ říká lídr odstřelovačů. Podle něj si tým elektronicky zaznamenává každou ránu přes mířidla svých pušek. Využívají například americkou zbraň Barrett M82.

Své operace na frontě spojené s vysokými počty zásahů ale odstřelovači nepovažují za žádný sport. „Není to nic, na co být hrdý. Zabíjíme lidi, likvidujeme nepřítele,“ sdělil pro BBC Kuzia, další z členů formace snajprů.

„Kažá mise je nebezpečná. Když uděláme chybu, nepřítel nás trefí. Jistěže mám strach, jen blázen by neměl,“ dodal odstřelovač.

Každého člena týmu si Duch vybral osobně. Ne tolik na základě vojenských zkušeností jako spíše na základě charakteru. Cení se podle něj lidskosti a vlastenectví. Před přípravou na další akci zahánějí nervozitu hudbou. Nabudit je prý dokáže ukrajinský rap. Hlasitá hudba navíc kryje zvuky výstřelu.

Také z další akce, jejímž cílem byl ruský kulometčík, který střílel na Ukrajince na frontě, se Duchové Bachmutu vrátili živí. Šéf formace si po návratu volal se svou sedmiletou dcerou. „Mám tě ráda, tatínku,“ ozvalo se v reproduktoru. Záblesk normálního života a pak zase čekání na další nebezpečnou misi.

Osvobozování Bachmutu

„Jedna malá skupina snajprů nedokáže vyhrát válku ani zabrat Bachmut. Přesto věří, že mají určitý vliv. Podle Kusche, řidiče odstřelovačů, jde hlavně o psychologický efekt na jejich nepřítele – loví jednoho ruského vojáka po druhém, z místa, které není vidět, se zvukem, který není slyšet,“ komentoval web BBC.

Minulý týden se objevily zprávy, podle nichž se Ukrajinci přiblížili k osvobození Bachmutu. Brzkou snahu armády Kyjeva osvobodit Bachmut potvrdil 20. července i ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj.

„Myslím si, že to byla velká chyba vagnerovců, snažit se úplně vnořit do Bachmutu. Utrpěli obrovské ztráty. V podstatě ztratili bojovou kapacitu,“ prohlásil.

„V současnosti jsou splněné všechny podmínky, které umožňují náš návrat do města, a to při desetkrát menších ztrátách. Takové příležitosti se prostě musejí využít,“ dodal generál.

Tagy: