Putin umírá a používá dvojníky, spekuluje zdroj z Kremlu. Zveřejnil, kdo bude jeho nástupcem

Web časopisu Newsweek s odvoláním na tajemný telegramový účet General SVR informoval, že ruský prezident Vladimir Putin údajně umírá. V posledních dnech se měl jeho stav významně zhoršit. General SVR navíc naznačil, kdo by mohl být jeho nástupcem. O špatném zdravotním stavu ruského vládce pravidelně hovoří také někteří představitelé Ukrajiny. Kreml to však popírá a podobná tvrzení označuje za lži.

O zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina se spekuluje prakticky od začátku války na Ukrajině. Mluví se o tom, že je vážně nemocný, že umírá, ale i tom, že lídr Kremlu je už možná po smrti.

Zahraniční média se ve změti náznaků a polopravd snaží zorientovat. Web časopisu Newsweek informoval, že na ruské sociální síti Telegram se nyní objevila další silná zmínka o tom, že Putinův zdravotní stav je velmi špatný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je Putin mrtvý? Nevím, jak vám odpovědět, naznačil šéf ukrajinských špionů

Zprávy o chátrajícím zdraví ruského prezidenta šíří na Telegramu zejména tajemný účet General SVR. Ten má být napojený na blízké lidi kolem Putina včetně prezidentovy ochranky a citují ho zahraniční média, včetně například britského Sky News.

General SVR v minulosti například informoval o tom, že Putin je zesláblý a trpí závratěmi. V minulosti také účet publikoval úvahu, že by se po smrti prezidenta jeho okolí ocitlo v absolutním chaosu. To se ale teď údajně změnilo.

Web Newsweek s odkazem na tajemný zdroj uvedl, že Putin umírá a pravidelně používá dvojníky, aby tuto skutečnost před veřejností skryl. K tomu má být jasno o tom, kdo se ujme kormidla Kremlu po Putinovi.

Tahanice o moc?

V úvahu mají připadat dvě jména. Prvním je Nikolaj Patrušev, tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace. Jeho vládnutí mají preferovat vysocí představitelé Moskvy. Putin má ale jiného favorita. General SVR na Telegramu uvedl, že by prý současný vládce Kremlu uvítal na svém místě premiéra Ruska Michaila Mišustina.

Kromě záhadného účtu na Telegramu o Putinově zdraví v minulosti spekulovaly i některé další zdroje. Tři zástupci tajných služeb pro Newsweek pronesli, že podle amerických záznamů měl Putin loni podstoupit léčbu pokročilého stádia rakoviny.

Že Putin brzy zemře, prohlásil v minulosti také Ilja Ponomarjov, exilový představitel ruské opozice.

A spekulace o zdraví ruského prezidenta živí z propagandistických účelů i Ukrajina. Velitel ukrajinských špionů Kyrylo Budanov je dokonce přesvědčený o tom, že Putin už zemřel. A to zhruba před rokem. Podle Budanova Kreml nyní místo ruského prezidenta používá dvojníky. Důkazem mají být mimo jiné jeho uši, které prý vypadaly při řadě veřejných vystoupení pokaždé jinak.

Kreml však podobná tvrzení vyvrací a označuje je za lži. „Putinovu vysokou míru energie mu můžeme jen závidět, všichni by si přáli být zdraví jako on,“ uvedl před časem ve svém projevu mluvčí Vladimir Peskov.

Tagy: