Putin už další narozeniny neoslaví. Ruský exposlanec tuší, kdo prezidenta zabije

Ruský prezident Vladimir Putin se nedožije příštího roku, prohlásil podle webu Newsweek Ilja Ponomarjov, exilový představitel ruské opozice, který jako jediný poslanec ruského parlamentu hlasoval proti anexi Krymu Moskvou v roce 2014. Podle něj by Putina mohl zabít někdo z jeho nejbližšího okolí.

„Putinova moc spočívá v jeho postavení alfa samce, osoby, která je neporazitelná. Rok 2022 byl rokem, kdy tato pozice začala slábnout. Moje prognóza je, že se svých dalších narozenin nedožije,“ řekl Ponomarjov webu Newsweek. Putinovi bude 7. října 71 let.

Ponomarjov se domnívá, že slábnoucí podpora a strach z možného procesu kvůli válečným zločinům by mohly znamenat, že Putin bude letos zavražděn někým ze svého nejbližšího okolí. „Mým osobním snem je samozřejmě vidět Putina v Haagu, ale nemyslím si, že se to podaří,“ řekl Ponomarjov a vysvětlil, že lidé z Putinova okolí nedovolí, aby ruský prezident do Haagu jel, protože by jeho svědectví mohlo znamenat velké riziko i pro ně. „Takže bude zabit,“ dodal Ponomarjov.

O tom, že si je Putin vědom utahující se smyčky kolem svého krku, je přesvědčen i ruský politický vědec Abbas Galljamov. Někdejší pisatel projevů ruského prezidenta si myslí, že Putin proto raději dobrovolně odstoupí a předá moc, než by riskoval, že dojde k převratu, potenciálně i násilnému. Nástupcem Putina by se ale podle něj v takovém případě určitě nestal oligarcha Jevgenij Prigožin, jehož Vagnerova skupina dosahuje na Ukrajině marginálních úspěchů.

„Členové aparátu sedí v hrůze, sledují Prigožina a obávají se, že po nich půjdou jeho jednotky. Sami se bojí jeho kladiva. Spíš než aby Putin riskoval stejný osud jako Muammar Kaddáfí, nominuje raději důvěryhodného podřízeného,“ nechal se nedávno slyšet Galljamov.

Válečné zločiny i Putinův Zdravotní stav

Z válečných zločinů viní Rusko například americká velvyslankyně pro globální trestní soudnictví Beth Van Schaacková. Rusko podle ní cíleně útočí na civilisty, unáší děti a popravuje bez soudu. Jednání Moskvy by tak mohlo být klasifikováno jako „zločiny proti lidskosti“, které by mohl soudit Mezinárodní trestní soud v Haagu.

Britský web Daily Mail upozornil také na to, že se dlouhodobě spekuluje o zdravotním stavu ruského prezidenta. Otázky o jeho zdraví vyvolaly například záběry, na kterých Vladimir Putin působí nejistě a často se opírá o stůl. „Putin se rychle unaví, trpí častými záchvaty závratí a bolestmi hlavy,“ informoval na Telegramu kanál General SVR, který údajně disponuje zasvěcenými zdroji v Kremlu. Svou daň si prý vybírá i stres z války. Kvůli zdravotnímu stavu prý Putin v minulosti zrušil také několik významných akcí. Kreml však důsledně popírá, že by s Putinovým zdravím bylo něco v nepořádku.

Deník Wall Street Journal navíc nedávno informoval, že Putin je izolovaný od aktuálních zpráv z bojiště. Jeho poradci se mu prý bojí říkat pravdu, vyzdvihují úspěchy Moskvy a naopak bagatelizují ztráty.

Tagy:
válka zdraví Vladimir Putin Moskva Rusko Haag Newsweek Prezident Ruska anexe Krymu Ruskou federací