Putine, pomoz, velitelé jsou špatní. Rusové poslali zoufalé video, většina pak padla v boji

Ruští branci získaní během mobilizace mají podle všeho obrovské ztráty a touží se dostat z oblasti nejtužších bojů. Jistá skupina dokonce přímo obešla své velitele a natočila vzkaz prezidentovi Vladimiru Putinovi, kterého žádala o pomoc. Jejich jednotka měla hned několikrát doplnit své stavy právě dalšími mobilizovanými, přesto branci hlásili, že jsou na pokraji vyhlazení. Poslední zprávy hovoří o tom, že po natočení videa byli posláni do nejtužších bojů a skoro všichni padli.

„Velení doplnilo naši jednotku mobilizovanými již šestkrát. To je důkaz neschopnosti našich důstojníků a celé naší jednotky. Prosím, pomozte nám. Nevíme, na koho jiného se obrátit,“ říkal jeden ze skupiny maskovaných ruských vojáků na videu, které se objevilo na sociální síti Telegram. On a další údajně měli pocházet z Irkutské oblasti. Společně s dalšími patřili mezi brance získané při mobilizaci. Svůj vzkaz adresovali přímo prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Po příjezdu na frontu byli vojáci z videa okamžitě přiřazeni k tzv. „1. slovanské brigádě“ vytvořené samozvanou Doněckou lidovou republikou. Její velitelé z nich měli vytvořit nové úderné jednotky, které vyslali na opevněné ukrajinské pozice u Avdijivky. Alespoň tak to tvrdili sami branci.

Do útoku navíc šli bez jakékoliv palebné podpory, bez ženistů a dokonce bez jakéhokoliv aktuálního průzkumu dané oblasti a ukrajinských pozic, informoval ruskojazyčný web Meduza.

ČTĚTE TAKÉ: Od falešného příměří po intervenci NATO. Tři nečekané scénáře vývoje války na Ukrajině

Branci dále na videu popisovali, co jim tvrdili velitelé. „Přímo nám řekli, že jsme postradatelní a že jediná šance, jak se můžeme vrátit živí domů, je se zraněním,“ řekl ruský odvedenec. Na neposlušné mobilizované vojáky navíc velitelé doněcké brigády údajně pálili ze svých vlastních zbraní.

Samotná jednotka měla být v té době na pokraji naprostého vyhlazení. Vojáci vysoké ztráty zdůvodňovali tím, že „velení nezná reálnou situaci na frontě“. O jejich špatném stavu psala i americká stanice CNN.

Video evidentně získalo ohlas, protože na něj zareagoval gubernátor Irkutské oblasti Igor Kobzev. Na Telegramu napsal, že tvrzení branců ze svého regionu prověří, a slíbil, že zajistí, aby byli v budoucnu odvedenci převeleni jinam. „Situaci mám pod kontrolou,“ uvedl Kobzev.

Poslední zprávy však hovoří o tom, že apel vojáků přišel vniveč. Manželky branců totiž natočily další video, ve kterém tvrdí, že se stav jejich mužů ještě zhoršil, když byli znovu posláni na zteč proti ukrajinským silám u Avdijivky a ocitli se v obklíčení. Podle nejnovějších informací byla jednotka v podstatě vyhlazena. Tuto zprávu ovšem nelze nezávisle ověřit.

Rusové za těžkých ztrát nejspíš postupují

Rusové aktuálně podle dostupných informací dosahují mírných úspěchů a na frontové linii například u města Bachmut postupují. Jejich snahy jsou však draze vykoupeny těžkými ztrátami.

„Náš tank támhle hoří. Zdravím přímo z frontové linie. Tady je přímý důkaz toho, co se tu děje. Je tu naprostý z**raný chaos, ale tlačíme je, k**va. Sláva Rusku,“ vzkázal jistý ruský tankista na videu, které se rovněž objevilo na sociálních sítích a na kterém společně s ním leží v zákopu tým z jeho zničeného tanku.

Ukrajinci informovali, že Rusové od začátku války přišli o více než 150 tisíc mužů. Tento údaj však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Rusko Telegram Doněcká lidová republika brigáda Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Irkutská oblast Igor Kobzev