Putinova inaugurace: Vládce Kremlu zahajuje další mandát, poděkoval svým vojákům na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin přichází na inauguraci svého již pátého mandátu.

Inaugurace Vladimira Putina

Ruský prezident Vladimir Putin na inauguraci zahajuje svůj již pátý mandát v čele země. Při proslovu poděkoval ruským vojákům bojujícím v tzv. speciální vojenské operaci, jak Kreml označuje svou agresi na Ukrajině. Na inauguraci chybí většina představitelů západních států včetně České republiky. Nechybí naopak diplomaté z Francie či Slovenska.

Putin během své inaugurace na úvod vyzdvihl a děkoval ruským vojákům, kteří se zapojili do invaze na Ukrajinu. Rusové podle vládce Kremlu „musí neustále hájit své hodnoty a zájmy“.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry ničivé exploze na vlnách Dněpru: Námořní mina rozházela posádku ruského člunu po okolí

Mocnářův vděk si vysloužili také jeho voliči. Putin zmínil i obyvatele ukrajinských oblastí, které Rusko anektovalo, a kteří se mohli zapojit do ruských prezidentských voleb.

Mimo to také osočil západní státy, že škodí Rusku a mají politiku agrese. „Budeme nadále rozvíjet vztahy se všemi státy, které vidí v Rusku spolehlivého a čestného partnera. To je ve světě většina států. Nebráníme se dialogu ani se západními státy. Je na nich, zda budou i nadále chtít brzdit rozvoj Ruska a politiku agrese i útlaku naší země, nebo zda si zvolí spolupráci a mír,“ prohlásil při inauguraci Putin.

Na opulentní ceremoniál dorazila celá plejáda ruských politiků i některých představitelů cizích států. Většina diplomatů a představitelů západního světa však chybí. Svého zástupce na inauguraci nevyslaly Evropská unie, Velká Británie, Německo, Kanada ani Česká republika.

Události se naopak účastnili představitelé Francie, Maďarska nebo Slovenska.

Putin míří do svého již pátého mandátu, který má trvat šest let. Před časem si nechal ruskou ústavu upravit tak, aby mohl kandidovat po více funkčních obdobích. Celkově může teď kandidovat a vládnout až do roku 2036.

V minulosti si kvůli zákonům musel dát pauzu. V letech 2008 až 2012 jej vystřídal v čele země jeho tehdejší premiér Dmitrij Medveděv, s nímž si Putin oficiálně vyměnil pozice.

Tagy: