Zeman dřív býval ruským psem. Teď si chce jen zachránit kožich, píší na východě Evropy

Miloš Zeman s Vladimirem Putinem v Moskvě během návštěvy českého prezidenta v roce 2015

Projev Miloše Zemana k rusko-ukrajinskému konfliktu

České politiky prezident Miloš Zeman svým projevem k situaci na Ukrajině příjemně překvapil a také ve východní Evropě slova české hlavy státu zaujala. Některá média označují Zemana jako „bývalého přítele Kremlu“, běžní uživatelé sociálních sítí, zejména z Ruska, si pak servítky rozhodně neberou.

„Ruský útok na Ukrajinu odsuzují i ​​Putinovi přátelé v EU,“ diví se novináři z ukrajinského webu Ukrajinská pravda. „Poprvé po osmi letech odsoudil proruský prezident České republiky Miloš Zeman agresi Ruské federace,“ dodávají.

Na běloruském webu Solidarita je pak zveřejněný celý přepis Zemanova projevu s podtitulkem: „Celá výzva Miloše Zemana, který by se dříve dal nazvat přítelem Kremlu,“ uvedli autoři textu.

Putinův bratr? Neuvěřitelné

Na Twitteru se pak vůči Zemanovi objevily daleko ostřejší názory uživatelů, kteří nerozumí údajné změně postoje jeho náklonnosti k Rusku. „Miloš Zeman řekl, že dříve nemohl nazývat Rusy ‚blázny‘. Ale teď, když Rusko ‚spáchalo zločin proti lidskosti‘, už si myslí něco jiného,“ píše uživatel Alexandr.

„I ty Brute. Putinův bratr, český prezident Miloš Zeman, který od něj dostal miliardy dolarů, prohlásil: ‚Šílenci musí být izolováni‘. Už ne. Neuvěřitelné. Zklamal,“ zní další z komentářů.

Překvapení neskrývají ani odpůrci Putinova režimu. Ruské opoziční Rádio Svoboda považuje Zemanův projev za nečekaný. „Prezident České republiky má pověst jednoho z evropských politiků, kteří jsou nejoddanější Kremlu. Ještě před několika dny Zeman prohlásil, že nevěří v možnost ruské invaze na Ukrajinu. Tato svá slova ale označil za chybu,“ píše se v článku.

„Miloš Zeman si na poslední chvíli chce zachránit kožich. Je stejně důvěryhodný, jako když Putin vypráví o míru,“ nevěří Zemanovým slovům další z uživatelů. „Český prezident Miloš Zeman, který byl původně ruským psem, vyzval k odstranění Ruska z platebního systému SWIFT. Lidé se mění,“ napsal další.

Český prezident k ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině uvedl, že se jedná o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit. „A to nikoliv pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ prohlásil.

Zeman přiznal, že se mýlil, když si myslel, že Rusko na Ukrajinu otevřeně nezaútočí. „Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly plánované,“ dodala hlava státu a uklidňovala české občany.

O týden dříve totiž Zeman řekl, že nečeká, že Rusko zahájí ozbrojený útok vůči Ukrajině. Informace o ruské invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb.

Čeští politici poslední projev prezidenta Zemana ocenili. Jejich reakci si můžete přečíst ZDE.

Tagy: