Lepší přeběhlík než zrádce. Čeští politici oceňují Zemana za drsný projev proti Putinovi

Miloš Zeman

Projev Miloše Zemana k rusko-ukrajinskému konfliktu

Politici napříč stranami oceňují tvrdý a jasný vzkaz Miloše Zemana směrem k Rusku. Prezident ve svém projevu prohlásil, že se země útokem na Ukrajinu dopustila agrese a zločinu proti míru a že je třeba tvrdě zakročit a šílence izolovat. Zemana pochválil premiér Petr Fiala i další ministři. Exministr financí Miroslav Kalousek projev glosoval s tím, že je stále lepší přeběhlík než zrádce. Reagoval tak na dosavadní kladný vztah Zemana k ruské federaci.

„Oceňuji přístup pana prezidenta k ruské agresi. Je dobře, že si pan prezident uvědomuje důležitost společného postupu a že hlavní političtí představitelé ČR mluví stejně. Rád se spolu s Milošem Zemanem zúčastním zítřejšího jednání hlav států NATO,“ zhodnotil projev prezidenta Zemana premiér Petr Fiala.

Zeman v projevu tvrdě odsoudil ruský útok na Ukrajinu. „Ruská federace zaútočila na Ukrajinu. Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit, a to nikoliv pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ prohlásil Zeman v projevu.

Jeho projev ocenil i vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

K němu se přidala i poslankyně STAN Barbora Urbanová. „Jsem ráda, že pan prezident Zeman řekl, že se Rusko tímto činem dopustilo zločinu. Je to popis stavu a skutečnosti. Tímto můžeme konečně říct, že Česká republika jednomyslně stojí za Ukrajinou,“ hodnotí projev prezidenta poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Za razantní postoj Zemana pochválil i bývalý premiér Andrej Babiš. „Dneškem definitivně končí romantické představy o Rusku. Nedělejme si iluze. Rusko, které 24. února 2022 zaútočilo na Ukrajinu, není to Rusko, které nás pomáhalo osvobozovat za 2. světové války,“ napsal Babiš na Twitter.

Tradiční glosu přidal i exministr financí a bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek, který si do prezidenta rýpnul s ohledem na jeho dosavadní dobré vztahy s Ruskem.

„Zrazen svým ‚řídícím orgánem', snaží se prezident Zeman zachránit zbytky cti a autority. O.K. Pořád je lepší přeběhlík než zrádce až do hořkého konce,“ komentuje projev Zemana bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Ocenění projevu si nenechal ujít ani europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Připomněl i další Zemanova slova o tom, že se mýlil a omlouvá se za to.

„Oceňuji projev prezidenta Zemana, který odsoudil ruskou invazi. Doufal jsem, že něco takového by prezident mohl pronést. Oceňuji také, že se omluvil za svá předchozí slova, že Rusko není hloupé, aby napadlo Ukrajinu! Byl to projev státníka,“ uvedl Zdechovský.

Prezidentovi poděkoval poslanec a starosta Prahy 6 a jeho dlouholetý kritik na poli zahraniční politiky Ondřej Kolář.

Překvapení v dobrém slova smyslu ve vysílání CNN Prima NEWS projevila senátorka ODS Miroslava Němcová. „Prezident Zeman mě překvapil, a to v dobrém slova smyslu. Odsoudil jednoznačně ruskou agresi, vyzval české občany ke klidu, oznámil, že Rusko postupovalo zákeřně – to už je teď moje slovo, ale vyplynulo to z toho – tedy bez vyhlášení války přepadlo území suverénního státu Ukrajiny, že je to zločin proti míru a přiznal, že se mýlil, když ještě před pár dny konstatoval, že Rusové nejsou blázni, a že žádnou válku nerozpoutají. Co bych mu měla za zlé je, že měl určitě po celou dobu přísun daleko pečlivějších a výjimečnějších informací, než máme k dispozici my běžní občané nebo já jako politik, a přesto z nich vyvozoval ty chybné závěry,“ uvedla ve vysílání.

Tagy: