Rabování po povodních na Moravě: Zloději se vloupali do benzinky a lékárny, kradli i sudy

Záběry z pátrání po rabujících zlodějích

Nové případy rabování

Opuštěné domy po evakuovaných obyvatelích měst a obcí v Moravskoslezském kraji se během povodní staly lákadlem pro zloděje. Policisté vyšetřují již tři případy rabování. Podezřelým pachatelům nyní hrozí až osm let za mřížemi.

První incident se podle vyjádření policie odehrál v pondělí večer v Ostravě. Zloděj se vloupal do čerpací stanice. Další případ se stal v noci na úterý na Krnovsku. „Zadrželi jsme muže, který měl odcizit vratné sudy v jedné z místních firem,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

ČTĚTE DÁLE: Severní Morava a Slezsko začínají s úklidem povodňové zkázy. Pomáhá i armáda

Podobný případ se odehrál také v Opavě – Kateřinkách, kde se dvojice nenechavců vloupala do prostor lékárny. Po příjezdu policie se zloději pokusili ukrýt. „Okamžitě jsme na místo poslali policejního psovoda se psem a místo prohledali. Vypátrali jsme dvě osoby, které se zde skrývaly. Osoby jsme zadrželi a provádíme s nimi procesní úkony,“ dodala Jiroušková.

Zločiny spáchané během živelných katastrof mohou být trestány výrazně vyššími tresty. Konkrétně podezřelým pachatelům z Moravskoslezského kraje nyní hrozí až osm let za mřížemi.

Policie nasadila termovizi a drony

Policie apeluje na veřejnost, aby případné ztráty osobních věcí po návratu domů okamžitě nahlásili. Pokud náhodou na zasažených místech potkáte rabujícího zloděje, strážci zákona radí zachovat klid a vyvarovat se eskalaci násilí.

Jak upozornila vedoucí preventistka Policejního prezidia Zuzana Pidrmanová, v evakuovaných oblastech policie zintenzivnila hlídky i za pomoci moderních technologií. „Policie kontroluje, jestli se tam nepohybují osoby, které tam nemají co dělat. V nočních hodinách k tomu využíváme prostředky jako termovize a drony,“ doplnila Pidrmanová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie ve zpustošené obci. Seniorku zachránili, ale utekla domů. Pak ji smetla voda

Tagy:
policie Ostrava Moravskoslezský kraj CNN Prima NEWS Slezsko Opava trestná činnost Severní Morava Policejní prezidium České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva loupež a krádež