RADAR: Počasí o víkendu bude jako na houpačce. Meteorologové řekli, co to udělá s růstem hub

Počasí o víkendu bude proměnlivé. Denní teploty mohou vystoupat až k 15 stupňům Celsia, v sobotu ráno ale hrozí přízemní mrazíky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Sobota a neděle budou podle meteorologů ideálním časem pro hledání hub.

Před víkendem bude počasí ovlivňovat zvlněná studená fronta od západu, za kterou bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu. V pátek bude zejména na jihozápadě pršet. „Večer budou mimo východ srážky ustávat a ubyde i oblačnosti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Filip Smola. Teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C, na Moravě bude až 16 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

V sobotu bude nejprve jasno až polojasno, odpoledne a večer bude od západu přibývat oblačnosti a ojediněle zaprší. Noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, v údolích může být i -1 °C. Zejména v Čechách předpovídá ČHMÚ četné přízemní mrazíky. Přes den bude 11 až 15 stupňů. „Postupně se pak oblačnost zase vrátí a odpoledne a večer můžeme zaznamenat i déšť,“ doplnil Smola.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nedělní ráno bude teplejší s hodnotami mezi 7 a 3 °C. Obloha bude oblačná až zatažená. „Kvůli studené frontě pak musíme počítat se srážkami prakticky na celém území,“ popsal meteorolog. Teploměr přes den ukáže 12 až 16 stupňů.

Podobné bude i na začátku příštího týdne. „Přes den čekáme polojasno. Vzhledem k tomu, že je podzim, musíme po ránu počítat s mlhami nebo nízkou oblačností,“ dodal Smola s tím, že rána budou poměrně chladná.

Pokud chcete vyrazit do lesa na houby, nadcházející víkend bude ideální. „Občas bude vlhko, občas zaprší, což houbám samozřejmě svědčí. Když se potom oteplí, tak se rozrostou,“ vysvětlil Smola. Pravděpodobnost růstu hub je podle něj na středním, někde i na vysokém stupni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Tagy: