Česko si užije teplý letní víkend, hrozí i přeháňky. Pozor na požáry, varují meteorologové

Vedro (Ilustrační foto)

Letní počasí s vysokými teplotami bude pokračovat i o víkendu a na začátku příštího týdne. Teploty mohou ojediněle vystoupat až ke 28 stupňům Celsia. Kvůli suchu i nadále platí výstraha před vznikem požárů. Počasí ve svém regionu můžete sledovat na radaru v tomto článku.

Obloha v sobotu bude jasná až skoro jasná. Teploty se během dne budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni Celsia, v tisíci metrech nad mořem očekávají meteorologové 14 stupňů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V neděli teploty ještě porostou a budou se pohybovat průměrně mezi 20 a 24 stupni Celsia, ojediněle stoupnou až na 26 stupňů. Jasnou až polojasnou oblohu místy naruší ojedinělé přeháňky.

ČTĚTE TAKÉ: Svět sužují teplotní extrémy. Čínu zasáhla vražedná vedra, Finsko bojuje s rekordními mrazy

Meteorologové očekávají růst teplot i na začátku příštího týdne. V pondělí by rtuť teploměrů měla vystoupat ojediněle až k 28 stupňům, průměrně se budou teploty pohybovat mezi 22 a 26 stupni. Přesto hrozí ojedinělé přeháňky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat pomocí radaru:

Experti z ČHMÚ i nadále varují před vznikem požárů. Výstraha kvůli nedostatku srážek a půdnímu suchu platí pro Prahu, Karlovarský, Ústecký, Středočeský a Plzeňský kraj, částečně také pro kraje Liberecký, Královehradecký, Pardubický a Jihočeský.

„Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ doporučují meteorologové.

Tagy: