Svět sužují teplotní extrémy. Čínu zasáhla vražedná vedra, Finsko bojuje s rekordními mrazy

Dramatické teplotní šoky zažívají v těchto dnech Čína a Finsko. Říši středu sužuje vlna extrémních veder, kdy teploty přesahují 40 stupňů Celsia. V zemi raketově roste spotřeba elektřiny kvůli klimatizacím, které jedou naplno. Finsko mezitím čelí na toto roční období neobvykle chladnému počasí, kdy teploty padají až k minus osmi stupňům, píše web deníku Kronen Zeitung.

Meteorologové varují, že na jih Číny se řítí další vlna extrémních teplot, píše web deníku Kronen Zeitung. V oblasti Dongchuanu se rtuť teploměru vyšplhala na 42,2 stupně Celsia. Tato oblast se přitom nachází ve výšce 1250 metrů nad mořem. Minulé pondělí padl stoletý teplotní rekord v Šanghaji.

Provozovatel elektrické sítě China Southern Power Grid zaznamenal maximální zatížení přes 200 milionů kilowattů –⁠ před začátkem léta dosáhlo téměř historických maxim. V částech delty řeky Jang-c'-ťiang, včetně Šanghaje a částí jihozápadní Číny, jako je S’-čchuan a Jün-nan, budou červnové teploty o jeden až dva stupně vyšší, než jsou průměry za poslední roky, uvedl zástupce ředitele Národního klimatického centra Gao Rong.

ČTĚTE TAKÉ: Kroupy do výše několika centimetrů, silnice jako řeky. Itálii drtí silné bouře s lijáky

Expertka na klimatické změny Sarah Perkins-Kirkpatricková z University of New South Wales tvrdí, že vlny veder nejsou samy o sobě překvapivé, problém je jejich extrémnost, kdy „týden co týden“ padají teplotní rekordy.

Opačný extrém zažívá v nynějších dnech Finsko. V zemi se přepisují teplotní rekordy, ovšem na opačném konci teploměru. S nyní naměřenými minus 7,7 stupně Celsia padlo dosavadní červnové minimum. Vítr, který nynější mrazivé počasí provází, ještě více snižuje pocitovou teplotu. Lidé pociťují chlad jako při minus 18 stupních.

Mohlo by vás zajímat: Italy trápí záplavy a Etna

Tagy: