RADAR: Česko zasáhnou tropy, bude až 35 °C. Kdy čekat největší vedra a kde je rozrazí bouřky?

Do Česka se vrátí spalující vedra.

Počasí (22.8.2024 6:40)

Čtvrtek bude ve znamení příjemných letních teplot. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se však v pátek začne oteplovat a následně vedra překonají i tropických 30 stupňů Celsia. Vlivem přílivu teplého vzduchu nás o víkendu čekají dusna, kdy v maximech může být i 35 stupňů Celsia. V neděli se mohou s přibývající oblačností objevit i silné bouřky.

Během čtvrtka bude oblačno až zataženo, v pozdějších odpoledních hodinách se bude od severozápadu vyjasňovat, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Teploty se vyšplhají na 22 až 26 stupňů Celsia, přičemž na severu Česka naměří teploměry okolo 21 stupňů Celsia.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba metra D se opět zpozdí. Spory firem o vítězství v tendru mohou stát Prahu miliardy

V horských oblastech se teploty budou pohybovat kolem 16 °C, ovšem na Šumavě může být až 20 °C. V noci na pátek očekávají experti jasno nebo skoro jasno. Teploty budou oscilovat mezi 14 a 10 stupni Celsia, v údolích mohou klesnout až k 8 stupňům.

Podle meteoroložky Renaty Uhlíkové nás v pátek čeká skoro jasný až jasný den. „Maxima se vyhoupnou na 27 až 32 stupňů Celsia, nejtepleji bude zvláště v nižších oblastech na jihu Moravy a kolem Polabí,“ objasnila ve vysílání CNN Prima NEWS.

V sobotu očekávají experti „příliv teplého vzduchu a razantní vzestup hlavně odpoledních teplot“, uvedli na síti X. Nebe bude jasné nebo skoro jasné. V maximech mohou teploměry naměřit až 35 stupňů Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během neděle můžeme očekávat jasno až polojasno, od západu během dne bude přibývat oblačnosti, která v Čechách přinese přeháňky i silné bouřky. Na jihovýchodě našeho území teploty vyšplhají k 35 stupňům Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silnice pod vodou, vytopené sklepy i utržené svahy. Česko potrápily přívalové deště a bouřky

Tagy: