Léto neřeklo poslední slovo, během víkendu se výrazně oteplí. Houbaři budou mít žně

O víkendu meteorologové očekávají zataženo a podobné počasí bude i v příštím týdnu.

Počasí (1.9.2023 6:48)

Přestože začíná klimatologický podzim, na teplotách by se to nemělo odrazit a v dalších dnech by měly vystoupat na hodnoty převyšující 25 °C. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se ale ráno mohou místy objevit mlhy, obloha bude přes víkend spíše zamračená. Experti také vyzdvihují podmínky pro růst hub, jimž předpověď počasí přeje.

Páteční ráno přineslo oblačnost, zejména v jižní části republiky, v některých místech pršelo nebo se vyskytly slabší přeháňky, které k nám putují od západu. „Sluníčko se aktuálně objevuje spíše v severní polovině území, později během dne se však situace trošku obrátí a srážky budou četnější na severu. Naopak na jihu bude místy i polojasno,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Rtuť teploměru před víkendem vystoupá k hodnotám okolo 20 °C. Nejtepleji by mělo být na jižní Moravě, kde budou teploty dosahovat až 23 °C.

V sobotu se podle Českého hydrometeorologického ústavu ještě oteplí, a maxima vyletí dokonce k 26 °C. Obloha většinou zůstane zakaboněná, odborníci předpokládají zataženo, případně polojasno. Přeháňky se mají tvořit zejména na severu, k večeru ojediněle počítejte i s bouřkou. Teploty poránu se mají pohybovat mezi 10 až 14 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Apokalypsa v Bavorsku: Obrovské kroupy zabíjely čápy, jeleny i koně. Škody jdou do milionů

V neděli očekávejte většinou oblačno, během dne bude od západu srážek ubývat a oblačnost se má protrhávat. Co se týče teplot, budou podobné jako o den dříve.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Letní počasí má vydržet i další dny. „Přijde k nám teplý vzduch od jihozápadu, takže teploty vystoupají až k letním 25 °C,“ sdělil optimistické vyhlídky Adamovský.

První zářijový víkend je ideální pro houbaře. Podle mapy zveřejněné ČHMÚ je na většině území zvýšená pravděpodobnost růstu hub:

Tagy: