RADAR: Silné bouřky vystřídá ochlazení, Českem ale přejde pás deště a blesků. Kde dát pozor?

Bouřky v Praze

Počasí (13.7.2024 7:16)

Ochlazení s teplotami pod 30 stupňů Celsia přinese sobota i neděle. Objevit se ale mohou i přeháňky doprovázené bouřkami, přičemž během soboty přejde deštivé počasí Čechami v pásu od jihu až po severovýchod. Před vydatným deštěm v této oblasti od jižních Čech po Olomoucký kraj varovali ve výstraze odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Intenzivní srážky v noci na neděli mohou způsobit zvýšení hladiny řek. Na začátku nového týdne dojde k oteplení a místy opět přijdou bouřky.

Během soboty můžeme počítat s oblačným až zataženým nebem. Zejména nad Čechami se místy objeví i déšť nebo přeháňky. Ojediněle mohou překvapit i bouřky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Ze začátku dne zavládne polojasno, a to hlavně na východě našeho území a postupně v dalších částech. Nad Moravou a Slezskem se může vyskytnout nízká oblačnost.

K TÉMATU: V Česku udeřila neobvyklá supercela, urazila přes 200 kilometrů. Hrozí i „vláčkový efekt“

V odpoledních hodinách začne mraků přibývat od jihozápadu. V pásu od jižních Čech až po jejich severovýchod nastanou přeháňky, místy může i zabouřit. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia, přičemž na Moravě teploměry naměří okolo 25 až 29 stupňů Celsia. V horských oblastech bude kolem 18 stupňů Celsia.

Meteorologové také vydali výstrahu před silným deštěm v tomto pásu od jižních Čech po Královéhradecký a Olomoucký kraj. „Během sobotního večera a noci na neděli očekáváme od jihozápadu frontální vlnu doprovázenou intenzivními srážkami, které mohou být v kombinaci s očekávanými bouřkami velmi vydatné,“ objasnili. Podle nich může v této oblasti spadnout kolem 40 milimetrů, v kombinaci s bouřkami ojediněle až kolem 60 milimetrů srážek.

S ohledem na očekávaný déšť a vyšší nasycenost půdy a toků po předchozích srážkách současně nevyloučili, že některé z řek mohou dosáhnout i druhého povodňového stupně.

Polojasno převládne během noci na neděli. Na jihovýchodě území bude zataženo, místy může také pršet. Srážek a oblačnosti ale bude postupně ubývat. Teploty klesnou těsně k hranici tropické noci, a to na 19 až 15 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podobně jako předchozí den má být i během neděle. Zpočátku bude polojasné nebe, ovšem odpoledne a večer začne od západu přibývat mraků. Na severovýchodě území se mohou vyskytnout přeháňky doprovázené bouřkami. Teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C, na jižní Moravě dosáhnou v maximech až tropických 30 °C.

Na začátku nového týdne v pondělí očekávají experti jasnou až polojasnou oblohu. Večer však bude od západu oblačnosti přibývat. Ojediněle se vyskytnou i přeháňky a bouřky. Postupně se bude oteplovat – rtuť teploměrů se bude pohybovat od 26 do 30 stupňů Celsia, přičemž na jihu Moravy může vystoupat až k 33 stupňům Celsia.

V úterý bude oblačno až polojasno. Místy se objeví přeháňky i bouřky a teploty vystoupají k 25 až 29 °C s maximy 32 °C pro jihovýchod a východ Česka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící hurikán Beryl překonal hned na začátku sezóny dávný rekord. Vědci se bojí, co přijde

Tagy: