RADAR: O víkendu se radikálně změní počasí. Meteorologové varují před nebezpečím

Ilustrační foto.

Počasí 8.12.2023 7:07

Během víkendu se začne oteplovat. Zejména na území Čech se teploty budou pohybovat nad bodem mrazu a očekává se obleva. Meteorologové proto varují před nebezpečím padajícího ledu a rampouchů ze střech.

Páteční ráno je ještě mrazivé, teploty se na většině území pohybují mezi −1 až −5 °C, na Šumavě naměříme dokonce až −20 °C. „Je to způsobeno tím, že se na některých místech v noci vyjasnilo a teploty klesly velmi nízko,“ vysvětlil meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

Od západu ale už přibývá mraků v souvislosti s okluzní frontou, která bude počasí u nás ovlivňovat během pátku a soboty. Obloha bude po většinu dne oblačná až zatažená. „Sněžit bude pouze ojediněle, místy ale musíme počítat s mrznoucími mlhami,“ upozornil Smola. Během večera však bude srážek přibývat.

ČTĚTE TAKÉ: Zažíváme nejteplejší rok v historii. Poslední měsíce byly šokující, nemáme slov, tvrdí experti

Denní teploty se budou pohybovat mezi −3 až 1 °C, v 1 000 metrech na horách kolem −2 °C, na Šumavě kolem 2 °C. Do odvolání je také v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který varuje před smogovou situací v Moravsko-slezském kraji kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

„Víkend přinese postupně změnu. Na většině území Čech se začne pozvolna oteplovat,“ informovali odborníci z ČHMÚ.

sobotu bude počasí v České republice poněkud neobvyklé a mezi západní a východní částí našeho území budou panovat velké rozdíly. Na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku, by mělo sněžit, zatímco v Čechách, zejména v jihozápadní polovině, už by měly být srážky většinou dešťové, místy mrznoucí. „Proto se může během dne, případně v noci na neděli vytvářet ledovka a během cest je tak třeba být opatrný,“ varoval Smola.

Sobotní teploty už vystoupají nad nulu, v průměru budou od −2 do 2 °C. Na jihozápadě našeho území ale naměříme až 4 °C. „To znamená, že dorazí obleva a je třeba si dávat pozor na tající sníh a led, případně i padající rampouchy,“ varoval meteorolog.

V neděli bude od západu na většině území pršet, déšť může být zpočátku místy mrznoucí, v polohách nad 1 000 m a na severovýchodě a východě území očekávají meteorologové srážky většinou sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od −2 do 2 °C, ve východní polovině území ojediněle až −4 °C. Nejvyšší denní teploty potom vystoupají k 3 až 7 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě a ve Slezsku kolem 1 °C.

„Rozdíl mezí Čechami a zbytkem území se začne pozvolna vyrovnávat v průběhu první poloviny příštího týdne. V Čechách teploty budou šplhat k 10 °C, v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku se budou pohybovat kolem 5 °C,“ dodali meteorologové z ČHMÚ.

Ve druhé polovině týdne pak očekávají postupné ochlazování, a to zejména v Čechách. Sněhové srážky začnou propadávat i do středních poloh.

Tagy: