Řádění Hamásu? Sofistikovaná operace, příprava trvala roky, řekl generál. Popsal roli Íránu

Teroristé z hnutí Hamás

Rozhovor s Jiřím Šedivým

Hamás se na brutální útok na Izrael 7. října chystal roky. Šlo o velmi sofistikovanou operaci. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Rovněž zmínil velkou zákulisní roli Íránu a až překvapivé zaváhání Izraelců v den útoku.

„Příprava Hamásu na útok ze 7. října netrvala měsíce, ale roky. Šlo skutečně o velmi dobře připravenou a sofistikovanou operaci,“ uvedl Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň zmínil, jak důležitou roli hrálo v celém útoku teheránské vedení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: K čemu je Izraeli atomová bomba? Hamás od útoku neodradila. Odpovědí je úhlavní nepřítel

„Tím hlavním elementem, který zabezpečoval vyzbrojování Hamásu – ale i Hizballáhu v Libanonu – je Írán. Máme spoustu jasných důkazů o zbraních, bezpilotních prostředcích či raketách dodaných Íránem,“ doplnil český generál.

Zároveň se často spekuluje o tom, kam proudila miliardová pomoc pro Palestince od Evropské unie. Před pár dny se na sociálních sítích objevilo video, kde je vidět, jak teroristé vyhrabají nově instalované vodní potrubí, které nařežou a následně využijí pro výrobu nových raket.

„Zejména logistická podpora mohla být zneužita, ať už šlo o vybavení, pohonné hmoty, či potraviny. Tohle všechno mohl Hamás získat a pravděpodobně také získával z té poměrně rozsáhlé humanitární pomoci,“ upozornil Šedivý.

Podle něj Izraelci v čele s politiky i tajnými službami hrozbu útoku z Pásma Gazy podcenili. Stejný názor zastává mnoho dalších vojenských expertů „Politici se zabývali problémy běžného politického života a armáda se víceméně věnovala tomu, čemu se ale věnovat neměla – tedy Západnímu břehu a ochraně izraelských osad. Každý na tom má určitý díl odpovědnosti,“ uvedl Šedivý.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Tagy: