Útok na koncerty Swiftové byl plánován na čtvrtek či pátek. Radikál chtěl použít výbušninu

Taylor Swift je dnes bez debat nejpopulárnější zpěvačkou na světě.

Taylor Swiftová ruší koncerty ve Vídni

Radikalizovaný mladík chtěl zaútočit na fanoušky americké zpěvačky Taylor Swiftové za pomoci výbušniny, a to ve čtvrtek nebo pátek. K přípravám činu, při němž zvažoval použít i bodné zbraně, se podle vyšetřovatelů přiznal. Kancléř alpské země Karl Nehammer situaci, kvůli níž pořadatelé ve středu zrušili trojici vídeňských koncertů popové hvězdy, označil za „velmi vážnou“. V Rakousku dlouhodobě platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Web Krone s odvoláním na svůj zdroj tvrdí, že cílem plánů 19letého zadrženého muže nebyla sama Swiftová, ale její fanoušci. Koncerty byly plánované na čtvrtek, na pátek a na sobotu a každého z nich se podle agentury DPA mělo zúčastnit 65 tisíc fanoušků. Vedle toho policie počítala s tím, že v okolí bude dalších 15 až 20 tisíc příznivců popové zpěvačky.

ČTĚTE TAKÉ: Na pódiu přepínám, říká Slováčková. Prozradila, co ji motivuje v boji se zákeřnou nemocí

Podle ministerstva vnitra dal zadržený 25. července výpověď v práci a při té příležitosti řekl, že chystá něco velkého. Od té doby se muž, který změnil vzhled, aby vypadal jako bojovníci IS, plně soustředil na přípravu útoku, jenž chtěl uskutečnit v blízkosti koncertního stadionu. Lístky na vystoupení neměl. Počítal s tím, že při útoku zemře.

Podle kancléře Nehammera se díky spolupráci policie a zpravodajské služby DSN se zahraničními službami podařilo zabránit tragédii. „Situace kolem plánovaného teroristického útoku ve Vídni byla velmi vážná. Díky intenzivní spolupráci naší policie a nově zřízené DSN se zahraničními službami byla hrozba včas rozpoznána, potlačena a tragédii bylo zabráněno. Velký dík patří záchranným složkám, které v současné době vyšetřují na plné obrátky,“ napsal kancléř Nehammer na síti X.

Chemikálie potřebné pro výrobu výbušniny prý mladík odcizil u svého bývalého zaměstnavatele, kterým byl kovozpracující podnik ve východorakouském Ternitzu. Jestli mohl za pomoci těchto látek skutečně sestavit bombu, je předmětem vyšetřování, podle serveru se to ale zdá být možné.

Rakouská policie v mladíkově bytě ve východorakouském Ternitzu našla vedle funkční výbušniny mačety, nože a také přes 20 tisíc falešných eur a propagandistické islamistické materiály. Podle rakouských úřadů, které dostaly tip od zahraniční tajné služby, byl muž součástí sítě islamistů, která byla policii známá.

Pořadatel koncertů sdělil, že mu vládní představitelé „potvrdili“ chystaný útok na stadion Ernsta Happela, kde se koncerty měly konat.

Policisté mladíka zadrželi ve středu ráno v Ternitzu. Muži zákona mají v rukou také jeho komplice, kterým je 17letý mladík. I on podle úřadů v poslední době výrazně změnil své sociální kontakty, mimo jiné se rozešel s přítelkyní. I tento muž, jenž se nechal zaměstnat u společnosti, která měla na koncertním stadionu poskytovat služby, byl prý připraven zemřít. Rodilý Vídeňan, který byl zadržen ve středu před stadionem, zatím odmítá vypovídat.

Oba mladíci se podle agentury APA narodili v Rakousku. Rodiče toho staršího mají kořeny v Severní Makedonii, matka mladšího je Rakušanka. Devatenáctiletý muž se podle úřadů radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Svůj čin měli plánovat pomocí šifrované internetové komunikace.

V rukou policie je i 15letý mladík, který podle vyšetřovatelů o plánech útoku přinejmenším věděl. Předmětem vyšetřování nyní je, nakolik do nich byl skutečně zapojen. Po nikom dalším v tuto chvíli rakouská policie nepátrá.

Pořadatelé koncertů nepočítají s tím, že by hledali náhradní termín. Všichni fanoušci mají do deseti pracovních dnů dostat cenu vstupného zpět. Ministerstvo vnitra sdělilo, že netrvalo na tom, aby byla trojice koncertů zrušena, má pro to ale plné pochopení. Rakouské úřady nemají informace o tom, že by konkrétní nebezpečí hrozilo i při dalších chystaných koncertech.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner sdělil, že Rakousko po odvrácení hrozby útoku zvýšilo varování před terorismem na druhý nejvyšší stupeň. Dále uvedl, že v celé Evropě nebezpečí islamistických útoků výrazně stouplo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael.

Mohli jste přehlédnout: Anně K. došla trpělivost. Po 27 letech se rozchází s kytaristou Varteckým, kvůli drogám

Tagy:
útok hudba terorismus Rakousko Vídeň koncert teroristický útok Taylor Swiftová umění a zábava umění, kultura, zábava a média