Radikálové v Mali zaútočili na tábor mírových sil OSN, zabili nejméně čtyři vojáky

Radikální islamisté při útoku na tábor mírových sil na severu Mali zabili čtyři vojáky mise OSN z Čadu a dalších 19 vojáků zranili. Podle informací od agentury AP o tom informovali zástupci OSN. Členové mise uvedli, že na místo ve městě Aguelhok byly vyslány vrtulníky kvůli evakuaci raněných.

V táboře v Aguelhoku jsou umístěni převážně příslušníci mírové mise z Čadu. Její členové uvedli, že útočníci utrpěli těžké ztráty a v místě útoku zanechali několik svých mrtvých.

Útok ozbrojených elementů odsoudil generální tajemník OSN António Guterres a vyzdvihl odvahu vojáků, kteří útok mohutně odrazili, řekl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Guterres podle mluvčího zopakoval, že útoky na příslušníky mírových jednotek mohou být klasifikovány jako válečné zločiny podle mezinárodního práva a že na odpovědné osoby mohou být uvaleny sankce. Šéf OSN vyzval úřady v Mali, aby učinily vše pro identifikaci pachatelů a předali je spravedlnosti.

Vojáci na Mali, mezi kterými byste našli i ty české, se pokoušejí zadržet povstání islamistických extremistů od roku 2012. Vzbouřenci byli vytlačeni z měst na severu africké země v roce 2013 s pomocí vojenské operace v čele s Francií. Povstalci se však v poušti rychle přeskupili a často podnikají útoky na malijskou armádu a její spojence.

Tagy:
OSN útok Francie vojáci Mali islamismus Čad mírová mise Aguelhok António Guterres Stéphane Dujarric