Rakousko se zařadilo po bok Turkmenistánu. Kde všude musí občané na očkování povinně?

Očkování v Rakousku

Rakousko zavádí plošný lockdown

Vídeň v pátek nakázala občanům povinné očkování proti koronaviru. Rakousko ale není první zemí, která nařizuje plošnou imunizaci obyvatel. Zatímco mnohé státy už zavedly povinné vakcíny pro určité skupiny obyvatel (zdravotníky či vojáky), vedle Rakouska existují další země, kde musejí mít vakcínu všichni dospělí občané.

Rakousko je první zemí v Evropské unii, která se odhodlala ke kontroverznímu nařízení povinného očkování pro všechny dospělé občany. Ve světě už s takovým opatřením zkušenost mají, jde přitom zejména o státy, které mají blízko k autoritářství.

Jako první nařídila povinné vakcíny pro občany asijská Indonésie, kde žije 274 milionů obyvatel. Opatření vešlo v platnost v únoru letošního roku, proces trvá dodnes. Vláda muslimské země oznámila, že kdo nabízené očkování odmítne, může čelit pokutě či zamítnutí sociální péče.

V červenci se k Indonésii přidala další muslimská země – Turkmenistán. Tamní vláda nařídila povinné očkování pro všechny občany, přestože proslula ve světě tím, že vůbec nepočítá případy koronavirové nákazy (stejně jako například Severní Korea).

Vyhrožování smrtí

Začátkem září pak přistoupila k povinnému očkování pro všechny tichomořská Mikronésie. Prezident ostrovního státu David Panuelo si za to vysloužil od některých obyvatel výhrůžky smrtí. Ve stejném měsíci se povinné očkování zavedlo také na francouzském zámořském území Nová Kaledonie.

S povinnou vakcinací pro všechny koketuje také Vatikán, v současnosti se tam ale člověk může prokázat i negativním testem.

V USA zatím očkování povinné není, administrativa Joea Bidena ale apeluje na stále více skupin obyvatel, aby se nechali vakcinovat. Pro dávku si tak musejí povinně zajít státní zaměstnanci, vojáci, zdravotníci i učitelé.

Nepřímo povinné je pak očkování v Itálii, kde bez něj člověk nemůže do práce ani do restaurace.

Tagy: