Rakovinu střev prozradí čtyři příznaky: Trpí jí často i mladí. Experti radí, kdy jít k lékaři

Rakovina střev (ilustrační snímek)

Co na to vaše zdraví (6)

Bolesti břicha, krvácení z konečníku, chudokrevnost nebo průjem – to jsou čtyři příznaky rakoviny tlustého střeva, které popsali vědci z Washingtonovy lékařské univerzity v Saint Louis. Podle nich by je neměli podceňovat především takzvaní mileniálové. Zjistili totiž, že se počet mladých lidí s touto diagnózou za poslední léta zdvojnásobil. Britský deník The Mirror upozorňuje, v jakých případech byste měli navštívit lékaře.

Američtí experti varovali především později narozené, rakovina tlustého střeva a konečníku podle nich totiž není „jen nemocí starších lidí“. Zvýšené riziko onemocnění se týká všech, kterým je pod 50 let. Pokud u sebe zpozorujete byť jen jeden z příznaků, neměli byste ho podceňovat. Nebezpečí, že trpíte rakovinou, se pak totiž zdvojnásobuje, píše The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Onkologická diagnóza se vyskytuje i u mladistvých. Expert popsal, na co dávat pozor

Jak uvádí web RSVP, nebezpečí této diagnózy výrazně vzroste, pokud u sebe zaznamenáte tři symptomy. Riziko rakoviny střev se poté zvyšuje až 6,5krát. Docentka z Institutu pro veřejné zdraví Yin Caová upozornila, že konkrétně u krvácení z konečníku a anémie čili chudokrevnosti je nutné, aby pacienti neprodleně navštívili svého lékaře a požádali o endoskopii, tj. vyšetření vnitřních orgánů.

„Je nutné také šířit osvětu mezi praktickými lékaři, gastroenterology a lékaři na pohotovosti,“ řekla Caová. Když se podle ní na rakovinu střev přijde včas, může to pacientovi razantně zvýšit šance na uzdravení bez nutnosti přistoupit k agresivnější formě léčby.

Zhoubné nádory tlustého střeva podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) rostou pomalu, varovné signály často pacienti zaznamenají až v pokročilém stadiu onemocnění. Popisuje také, jaké faktory mohou vznik onemocnění ovlivnit. Jedná se například o kouření, konzumaci alkoholu nebo nadváhu a s ní spojený nedostatek pohybu.

Podle článku NZIP lékaři v České republice každý rok s tímto typem rakoviny diagnostikují okolo 7 700 nových pacientů. Ročně onemocnění podlehne přibližně 3 400 osob.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Oslavenkyně Slováčková: Nemoci jsem ukázala, kdo je tady pankáč. Věk už mě vůbec netrápí

Tagy:
nemoc zdraví rakovina lékař pacient tlusté střevo věda a technika konečník střevo rakovina tlustého střeva vědecký výzkum Daily Mirror Národní zdravotnický informační portál nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum