Okamura: Já rasismus zažil. Ukrajinci oslavují vraha Židů. Šíříte nenávist, kontroval Rakušan

Tomio Okamura (SPD) a Vít Rakušan (STAN) budou hosty Partie Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Jedna z ostrých hádek v nedělní Partii Terezie Tománkové se na CNN Prima NEWS týkala rasismu. Tomio Okamura v emocích prohlásil, že jej na rozdíl od svého diskuzního protivníka Víta Rakušana (STAN) osobně zažil. Jakmile pak šéf SPD Ukrajince kvůli pořádání tzv. Bandera party osočil, že oslavují vraha Čechů i Židů, Rakušan jej obratem nařknul ze šíření nenávisti.

Byla to diskuze plná křiku a plamenných prohlášení. Jeden z nejvypjatějších momentů nedělní Partie s Tomiem Okamurou a Vítem Rakušanem nastal v okamžiku, kdy se téma stočilo k rasismu a ukrajinským uprchlíkům.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka v Partii: Jste na straně útočníka, křičel Okamura. Vy trojský kůň Ruska, opáčil Rakušan

Okamura zvýšil hlas poté, co jej Rakušan začal spojovat s předsudky vůči Romům a popíráním romského holocaustu.

„Co lžete? My v SPD máme podle serveru Romea nejvíce romských kandidátů ze všech parlamentních stran!“ zlobil se Okamura.

Oba hosté pořadu se vzápětí dlouhé chvíle překřikovali kvůli míře kriminality u ukrajinských uprchlíků z důvodu aplikování kolektivní viny.

„Když máte zkažené kuřecí z Polska, tak se taky stáhne celá šarže,“ prohlásil Okamura.

Rakušan s takovým přirovnáním ostře nesouhlasil. Mimo to argumentoval statistikami, podle nichž trestná činnost cizinců oproti minulosti klesla.

„Jakým ukrajinským nebezpečím tady tedy strašíme?“ vznesl první místopředseda vlády řečnickou otázku směrem k šéfovi SPD. „To je, co vám vyčítám, pane Okamuro. Ten váš křik a poukazování na jednu skupinu obyvatel. Víte, k čemu může vést? K tomu, že lidé proti té skupině použijí násilí. A odpovědnost ponesete vy. Vaše politika, vaše nenávist,“ zdůraznil.

Okamura vehementně nesouhlasil. Plnou odpovědnost za spáchané trestné činy migrantů nese podle něj současná vláda, protože je do Česka pozvala. Rakušana obvinil, že svou funkci ministra vnitra absolutně nezvládá, hranice připomínají cedník a kvůli migrantům by se měly hlídat mnohem pečlivěji.

„Co například zažívají lidé kolem Kyjova, to je prostě katastrofa. Bojí se chodit večer ven,“ tvrdil šéf SPD.

Rakušan opakovaně na jednoho z hlavních představitelů opozice apeloval, aby nestrašil veřejnost.

Vysvětloval, že ukrajinští uprchlíci se v Česku snaží žít. Že díky daňovým odvodům od nich získal stát do rozpočtu osm miliard korun.

„U mě jedna taková rodina žila. A mám zkušenost s tím, že tihle lidé se bojí vás. Proruských narativů v naší společnosti. Ruských trojských koňů, kteří ve svých statusech podporovali Putina hned, jak válka začala. Vyvoláváte nenávist,“ řekl ministr vnitra.

Okamura vzápětí čelil otázce, jaký názor má na sobotní protiukrajinský protest v Plzni.

„Někteří občané v Plzni jsou nervózní, protože tam ministr vnitra a vláda nechala probíhat Bandera party,“ prohlásil. „Ukrajinci, kteří se sem nastěhovali, oslavují vraha Židů a Čechů, což o Banderovi mimochodem prohlásil i slavný lovec nacistů Simon Wiesenthal. To znamená, že tam nějaká nervozita je. Pokud demonstranti křičeli ‚Táhněte domů!‘, stále to bylo v souladu se zákonem. Jestli to byli občané, kteří nesouhlasili s pořádáním Bandera party, pak je to podle mého poměrně adekvátní. Jejich emoce chápu.“

Rakušan souhlasil, že nazvat svou akci Bandera party je skutečně šílené. Zároveň však Okamuru pokáral, že vybrat si pro svou argumentaci jen podobně dílčí výsek aktuálního dění je poněkud záludná hra.

„Kdybyste radši použil příběh nějakých ukrajinských dětí, které jsou na základní škole šikanovány pro svůj původ… Myslím, že zrovna vy byste pro to mohl mít pochopení,“ namítnul Rakušan, který Okamuru znovu nařknul z uplatňování kolektivní viny.

To jeho protivníka opět rozohnilo.

„Co mi podsouváte o kolektivní vině?“ čertil se Okamura. „Vy jste žádný rasismus a odsuzování v životě nezažil. Já to zažívám. Nemáte s tím zkušenost, plácáte nesmysly. Mně to neříkejte, já jsem napůl Japonec. Všechno lživě ohýbáte, abyste vzbudil zášť.“

Na to však Rakušan poněkolikáté zopakoval, že od šíření nenávisti je tu naopak právě šéf SPD.

Tagy: