Rakušan: Česko je bezpečná země. Míra kriminality způsobená cizinci nevzrostla

Tvrdá data mají lepší vypovídající hodnotu než xenofobní či emocionální příspěvky na sociálních sítích. Během mimořádné tiskové konference to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rovněž zmínil, že Česko nadále patří k jedné z vůbec nejbezpečnějších zemí na světě. V souvislosti s dvěma nedávnými trestnými činy, z nichž jsou podezřelí občané Ukrajiny, vicepremiér varoval před šířením nenávisti, neověřených informací či generalizací.

„Česko patří k jedné z vůbec nejbezpečnějších zemí. Atmosféra ve společnosti je v současnosti nervózní, mám pro to pochopení. V takové chvíli je nejlepší opřít se o čísla a fakta. Tvrdá data mají lepší vypovídající hodnotu než xenofobní či emocionální příspěvky na sociálních sítích,“ řekl Rakušan novinářům během brífinku, na který byli pozváni i zástupci ukrajinské ambasády, nakonec ale nedorazili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozivý případ znásilnění v Plzni: Dívka si trauma může nést celý život, míní psychoterapeut

Rovněž nabídl statistická srovnání roku 2023 s posledním předcovidovým rokem 2019: „Vzhledem ke covidovým rokům je srovnání s rokem 2019 logické. Zatím v roce 2023 bylo v Česku spácháno o pět tisíc trestných činů méně než v roce 2019. Meziroční nárůst kriminality je v roce 2023 šestkrát nižší než v roce 2022. V současné době je zde více cizinců, kriminalita způsobená cizinci oproti roku 2019 však prakticky nevzrostla. Současná bezpečnostní situace je pod kontrolou.“

Tento týden vzbudil velkou pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je podle neoficiálních informací 15 let. Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) je obviněným Ukrajinec, který v Česku žije již delší dobu.

V sobotu se na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla.

Rakušan už dříve odsoudil násilné trestné činy, současně varoval před generalizací a rozdmýcháváním nesnášenlivosti kvůli národnosti útočníka. Vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v ČR případ v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti. Viník musí být podle ambasády potrestán podle českých zákonů.

„Všichni pachatelé trestných činů budou potrestáni podle českých zákonů. Ty platí stejně pro každého, kdo se na našem území nachází. Společným cílem je, aby se tu každý cítil bezpečně. Zásadně odmítám princip kolektivní viny,“ dodal Rakušan v neděli. Vicepremiér v souvislosti s případem v Plzni také poděkoval policii za rychlou reakci. „Oba pachatele obludných trestných činů se povedlo velmi rychle dostihnout,“ sdělil.

Tagy: