Rakušan se dohodl s Agrofertem. Hnutí STAN stáhne kontroverzní příspěvky o odposlouchávání

Ministr vnitra Vít Rakušan a hnutí STAN stáhnou příspěvek ze sociálních sítí, který vyvolával dojem, že je Agrofert odposlouchával. Holding i hnutí STAN to uvedli ve společném prohlášení.

Spor se týkal příspěvku Víta Rakušana ze září loňského roku, kde naznačoval, že by ho holding Agrofert mohl odposlouchávat. „Společnost Agrofert tato nařčení odmítla a podala z tohoto důvodu na Víta Rakušana a hnutí STAN žalobu na ochranu své pověsti. Vzhledem k tomu, že tyto výroky se ukázaly jako nepodložené, dohodli se účastníci sporu na tom, že Vít Rakušan a hnutí STAN odstraní z webu článek a příspěvek obsahující napadené výroky,“ stojí ve společném prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: V ANO už není nikdo, koho bych si vážil, říká Telička. Za tajtrlíkování na TikToku by se prý styděl

Kontroverzní příspěvek Rakušan zveřejnil na sociálních sítích Facebook a X. „Pozor, odhalení! V době sestavování vlády a přebírání moci od Agro… pardon, ANO jsme měli obavy z toho, že nás špehuje bezpečnostní divize Agrofertu. Když se mě teď na okolnosti ptá bývalá mediální divize téhož holdingu, volím formu ‚otevřené odpovědi‘, aby nebylo sebemenších pochyb o tom, co a v jakém kontextu jsem řekl,“ napsal v září minulého roku ministr vnitra.

Příspěvek odkazoval na jeho odpovědi pro deník MF Dnes, který se ho dotazoval na jeho šifrovaný telefon. Následně v rozhovoru uvedl, proč o odposleších mluvil. „Stanislav Polčák mi přinesl telefon se speciální aplikací proto, že jsme po volbách do Poslanecké sněmovny měli dost významné indicie, že naše komunikace je odposlouchávaná. A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ řekl deníku Rakušan.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpackaná digitalizace? Bartoš slíbil nápravu, jinak přijme odpovědnost, říká Jakob. Průšvih, zuří SPD

Na jeho slova ale reagoval holding trestním oznámením. Agrofert od začátku požadoval, aby hnutí STAN vyjádření Rakušana stáhlo ze svého webu a byl smazán i příspěvek s nepravdivým tvrzením. Otevřené odpovědi už nejsou na stránkách STAN dohledatelné. Stejně tak byl smazán i post na sociální síti X.

Tagy: