Rakušan: V kabinetu rozhodují kartářky. Hlasování o nedůvěře vládě nepodpoříme

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

PARTIE Terezie Tománkové 18.10.2020

Hlasovat v koronavirové krizi a nouzovém stavu o nedůvěře vládě nic nevyřeší. STAN návrh, se kterým přišla ODS, nepodpoří, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové předseda hnutí Vít Rakušan. Zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že v jeho vládě rozhodují kartářky a PR specialisté.

ODS tento týden oznámila, že chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Babiš podle šéfa strany Petra Fialy ztratil schopnost řídit stát. Hnutí STAN však z návrhu ODS nadšené není, i když strany ve Sněmovně většinou spolupracují.

„Nepodpořím to. Ve chvíli, kdy je tady opravdová krize a řešíme, jestli bude lockdown, není čas na to, abychom měnili vládu v České republice,“ prohlásil Rakušan. Podle něj to však neznamená, že nevidí chyby, které kabinet udělal. Problém podle něj je, že „ve vládě rozhodují kartářky a PR specialisté“.

Rakušan se opřel do Babiše i kvůli tomu, že ještě 16. září premiér ve Sněmovně opozici říkal, ať neplaší lidi. „Vyzýval nás, ať řešíme zahrádkářský zákon,“ připomněl Rakušan. Opozice tehdy chtěla diskutovat o situaci ohledně koronaviru na plénu.

Fiala: Nejde jen mávnout rukou

Šéf ODS Fiala ve čtvrtek na Facebooku uvedl, že chce, aby vláda požádala o důvěru ve Sněmovně až po ukončení nouzového stavu. „Je dnes naprosto jasné, že nouzový stav skončí až tehdy, když budou počty nakažených klesat a situace ve zdravotnických zařízeních bude stabilní, k čemuž máme i kvůli mizernému výkonu této vlády hodně daleko. A trváme na tom, že v takové situaci již vláda o důvěru požádat má,“ zopakoval Fiala.

Podle Fialy nejde mávnout rukou nad tím, co vláda předvádí. „Neudělat nic z pozice opozice by bylo nezodpovědné. Jde o hodně, o zdraví i o ekonomické přežití naší společnosti,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

Rozhovor Terezie Tománkové s Vítem Rakušanem a Janem Hamáčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: