Rakušanovi s odchodem Pirátů spadla šance na hlavu, míní experti. STAN vystoupí proti ODS

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký a komentátor Echo 24 Daniel Kaiser

360°, Matěj Ondřej Havel, Martin Exner, Patrik Nacher, Radek Koten, Daniel Kaiser, Miroslav Korecký - 3.10. v 22:26

Předsedovi Starostů a nezávislých (STAN) Vítu Rakušanovi po odchodu Pirátů z vlády „spadla šance na hlavu“. Hnutí teď bude více vystupovat proti ODS, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor týdeníku Echo Daniel Kaiser. Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký se zase podivil, že premiér Petr Fiala (ODS) vládní krizi nevyužil k větší rekonstrukci kabinetu.

Podle Kaisera se po odchodu Pirátů z vlády do příštích parlamentních voleb bude postupně stávat opozicí ve vládě. „Měli k tomu trošku nakročeno od přelomu roku. Co vím, tak Vít Rakušan říkal na různých interních akcích svého hnutí, že si věří na to, že by mohli ve volbách získat dvojnásobný výsledek, než jim přisuzují průzkumy,“ uvedl Kaiser.

ČTĚTE TAKÉ: Kulhánek prohrál volby, tak bude ministrem? Byla by chyba ho nevyužít, zní od STAN

Rakušanova ambice se komentátorovi prý zdála přehnaná. „Teď mu ale s odchodem Pirátů spadla šance na hlavu a byl by asi hloupý, kdyby tuto taktiku v té krátké fázi nevyzkoušel,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle Kaisera v následujících měsících budeme pozorovat, jak bude hnutí STAN více vystupovat proti hlavní vládní síle, tedy ODS.

„Je tam ještě jeden důležitý moment, a sice že STAN si explicitně říká o místa pirátských ministrů a náměstků. Hnutí tedy chce zabrat všechna jejich místa a má to prý jít až do dozorčích rad,“ dodal komentátor týdeníku Echo.

Podle Koreckého ale šance spadla na hlavu spíše premiéru Fialovi. Měl prý unikátní možnost restrukturalizovat vládu a vyměnit některé ministry. Podivil se zároveň, že nenadálé šance premiér více nevyužil.

„Je pravda, že rok před volbami to trošku postrádá smysl, ale minimálně obměna nějaké nové krve je naprosto běžná věc i ve světě, pokud chce premiér zlepšit obraz své vlády,“ dodal Korecký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Tagy: