Rána pro britskou královskou rodinu. Zemřela hraběnka a blízká přítelkyně Alžběty II.

Ve věku 91 let zemřela blízká přítelkyně a bývalá dvorní dáma královny Alžběty Virginia Ogilvyová, hraběnka z Airlie. Právě s lady Airlie měla královna podniknout svou první a jedinou návštěvu nočního klubu, v němž oslavily 70. narozeniny dvorní dámy. O její smrti informoval v sobotu Buckinghamský palác, král Karel III. vzdal zesnulé poctu.

Virginia Ogilvyová patřila mezi nejdůvěryhodnější spolupracovníky Alžběty. Žena s přezdívkou Ginny byla jedinou Američankou, která sloužila jako dvorní dáma královny. Tou se stala v roce 1973 a svou roli si udržela až do Alžbětiny smrti v září 2022. Pouto mezi ženami bylo natolik úzké, že královna dokonce zavítala do nočního klubu na oslavu 70. narozenin zesnulé Virginie, napsal The Sun.

ČTĚTE TAKÉ: Energická Kate a zarostlý William. Královský pár překvapil novým videem, poslal i vzkaz

Smrt hraběnky z Airlie zasáhla také Karla III. „Jeho Veličenstvo bylo hluboce zarmouceno, když slyšelo tuto zprávu, protože lady Airlie znal tak velkou část svého života. Velmi si cenil její nesmírné oddanosti a oddané služby Jejímu zesnulému Veličenstvu po tolik let,“ citoval The Sun sobotní prohlášení Buckinghamského paláce.

Ve Spojeném království fungují dvorní dámy neboli „ladies-in-waiting“ jako osobní asistentky královny. Pomáhají při každodenních činnostech, včetně vyřizování pochůzek, doručování zpráv, organizování korespondence a někdy také dohlížejí na služebnictvo.

Panovníka také doprovází na cestách a návštěvách. Lady Airlie s královnou často létala do Spojených států, v roce 1991 se po jejím boku setkala s prezidentem Georgem Bushem a jeho manželkou Barbarou v Bílém domě na státní večeři. V roce 1995 získala Královský řád Viktoriin. Když se nevěnovala královským povinnostem, spravovala svou květinovou farmu v rodinném sídle na zámku Cortachy, připomněl web Daily Mail.

Virginia Ogilvy se narodila v Newportu v únoru 1933 jako dědička americké dopravní a tabákové firmy. V roce 1952 se provdala za Davida Ogilvyho, 13. hraběte z Airlie, který byl přítelem královny z dětství a zemřel minulý rok ve věku 97 let. Manželé po sobě zanechali šest dětí a jedenáct vnoučat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelený král Karel: Panovník vybavil hrad solárními panely, jeho Bentley bude jezdit na biopaliva

Tagy:
Velká Británie společnost královská rodina hodnoty USA Virginie Buckinghamský palác The Sun Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu smrt a umírání společenská rubrika prominenti David Ogilvy