Oslava svobody se změnila v krvák: Muž ráno opustil vězení, večer mu kamarád podřízl krk

Ráno opustil bránu věznice, večer už ležel s podříznutým krkem na jednotce intenzivní péče. Oslava prvního dne na svobodě skončila pokusem o vraždu. Brutální čin, který se odehrál na ubytovně ve Stráži pod Ralskem, vyšetřují kriminalisté.

Čtyřicetiletý muž, který si odpykal svůj trest, vyšel z vězení brzy ráno. Zamířil do centra Stráže pod Ralskem. Tam se zcela náhodou potkal se svým bývalým spoluvězněm, o devět let starším mužem, který byl na svobodě teprve pár měsíců. Rozhodli se, že to spolu řádně oslaví.

Nejprve zasedli na zahrádku restaurace u autobusového nádraží, která otevírá mezi prvními. „Seděli tady venku, dali si pivo a kupovali losy, nic zvláštního se nedělo,“ popsala hospodská, která už slyšela, co se stalo.

„Neřekla bych to do něj, párkrát tu byl, vždy se ale choval slušně,“ vzpomínala na muže, který už má na krku obvinění z pokusu o vraždu a měl útočit. „Toho druhého jsem tady nikdy neviděla, nebude odsud,“ dodala. Oslava svobody se protáhla na celý den, oba muži vystřídali hned několik podniků. Silně opilí pak skončili na ubytovně, kde kamarád propuštěného bydlel. Proč se za zavřenými dveřmi pohádali, není jasné, kriminalisté ale popsali, co následovalo.

„Devětačtyřicetiletý muž na svého známého zaútočil zezadu nožem a způsobil mu jedenáct bodnořezných ran, přičemž tři z nich ho bezprostředně ohrožovaly na životě,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

Krk mu podřízl zavíracím nožem

Muž své bezbranné oběti jednoduše podřízl krk zavíracím nožem. Pak podle informací Krimi Zpráv vyšel z pokoje a sousedce, která slyšela hluk, řekl, že svého kamaráda zabil. Žena vběhla do pokoje a zjistila, že silně krvácející muž stále žije. S dispečerem záchranky na telefonu mu začala poskytovat první pomoc.

Útočník se ale do pomoci nijak nezapojil. Namísto toho vytočil linku 158 a sám se udal. „Sám se označil za pachatele. Na místo vyrazila prvosledová hlídka, protože pachatel byl ozbrojený. Jelikož pak úplně nespolupracoval, zadrželi ho pomocí hmatů a chvatů,“ vysvětlila Baláková.

Vážně zraněný muž nakonec díky rychlé pomoci a péči lékařů v liberecké nemocnici přežil. Jeho kamarád ho teď za mřížemi vystřídal. Zatím je ve vazební věznici, kde bude čekat na soudní proces. Hrozí mu až osmnáct let vězení za pokus o vraždu. Ve vězení to ale dobře zná. „Obviněný muž byl v minulosti už jedenáctkrát pravomocně odsouzený, mimo jiné za loupež, únos nebo znásilnění se zbraněmi v ruce,“ prozradila policejní mluvčí.

Tagy: