Těžké ztráty Rusů na Dněpru. Za 24 hodin jsme poslali ke dnu desítky okupantů, hlásí Ukrajina

Ruští okupanti zažívají v ústí Dněpru krušné časy. Mluvčí ukrajinských Obranných sil Jihu Natalija Humenyuková konstatovala, že těžká situace na levém břehu řeky začala od chvíle, kdy agresoři v červnu vyhodili do povětří Kachovskou hydroelektrárnu. Píše o tom agentura Unian s tím, že podle některých informací jsou Putinovi vojáci nuceni pít vodu přímo z řeky. Zároveň musejí čelit protiofenzivě Ukrajinců. „Za posledních 24 hodin jsme poslali ke dnu 33 okupantů,“ řekla Humenyuková.

O obtížné situaci agresorů podle Obranných sil Jihu svědčí i každodenní reporty, v rámci kterých velitelství pravidelně dokumentuje destrukci ruského válečného potenciálu, píše agentura Unian. „Za posledních 24 hodin jsme zničili deset velkorážních děl a 13 člunů. A 33 okupantů šlo ke dnu,“ uvedla Humenyuková.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci dělají zázraky, míní Votápek. Chtěl bych vidět, co by na jejich místě zmohl Bundeswehr, dodal

Prezentovaná data podle ní svědčí o tom, že Rusové při pokusech manévrovat mezi ostrovy ztratili své šance.

Vedle toho ukrajinský generální štáb v pátek na sociálních sítích napsal, že celkové ztráty invazních sil za poslední den dosáhly 470 mužů. Zároveň s tím zničili Rusům tři tanky, deset bojových vozidel, 28 dělostřeleckých systémů a mnoho další techniky.

Situace na jihu

Jak informovala agentura Unian již dříve, ruští okupanti se snaží posílit druhou a třetí linii obrany na dočasně obsazených územích na jihu. Konkrétně se pokoušejí zhutnit obranu pomocí železobetonových konstrukcí.

Podle Ukrajinců nepřítel již několik měsíců nahrazuje dočasně obsazená území na jihu za nové pozice. Operační velení Jih je přesvědčeno, že ruská armáda chápe, že ukrajinské ozbrojené síly jejich obrannou linii prolomí.

Ukrajinské jednotky se úspěšně dostaly na levý břeh řeky Dněpr v Chersonské oblasti začátkem srpna, kdy měly v oblasti prolomit obranu do vzdálenosti 800 metrů. Ve své zprávě o tom dříve informoval americký Institut pro studium války, a to s odvoláním na ruské vojenské blogery.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci se vylodili na Krymu, podívejte se na záběry z akce

Ukrajina hlásí úspěch v Záporožské oblasti

Ukrajinský generální štáb zároveň hlásí bojový úspěch a upevňování dosažených pozic také v sektorech Novodanylivka – Novoprokopivka a Mala Tokmačka – Očeretuvate v Záporožské oblasti na jihu země, kde vede ofenzivu proti ruským invazním silám a usiluje tam o průlom. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci ve čtvrtek postoupili blíže k druhé ruské obranné linii u vesnice Robotyne, která se nachází nedaleko zmíněné čtveřice obcí.

„Geolokační záběry zveřejněné 24. srpna ukazují, že ukrajinské síly postoupily dále k ruským obranným liniím západně od Verbove a do jižní Robotyne,“ uvádí ISW a upozorňuje dále, že invazní síly podle náznaků ruských vojenských blogerů udržují v Robotyne pouze omezené pozice, pokud vůbec nějaké. Boje podle nich pokračují východně od vesnice. „Významný ruský vojenský bloger vyjádřil znepokojení nad ukrajinských prolomením ruských obranných linií v západní části Záporožské oblasti a uvedl, že se jedná o kritický moment na bojišti,“ dodává institut.

Ukrajinský generální štáb mezitím ve svém pátečním hlášení uvedl, že jeho ozbrojené síly pokračují v útočných operacích u Bachmutu, kde podle něj upevňují své pozice, i ve směru na jihoukrajinský Melitopol. Invazní síly podle něj vedly neúspěšné útoky u měst Avdijivka, Marjinka a Novomychajlivka v Doněcké oblasti. „Ukrajinské ozbrojené síly nadále zadržují ruskou ofenzivu ve směrech na Kupjansk, Lyman a Bachmut. Pokračují těžké boje,“ uvedl štáb.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Natalija Humenyuková