Vlčici, kterou nalezli před 14 dny, někdo zastřelil. Ředitel CHKO viní myslivce

Vlk

Mrtvou vlčici, kterou nalezli před 14 dny na Kokořínsku, někdo zastřelil

Vlčici nalezenou před čtrnácti dny u silnice na Kokořínsku někdo zastřelil. Podle ochránců přírody to potvrdila pitva, v těle šelmy se našly zbytky střely. Po střelci v současnosti pátrá policie.

Zprvu se zdálo, že zvíře nalezené kousek od silnice u Ždírce srazilo auto, při bližším zkoumání se ale ukázalo, že to bylo jinak. „Na rentgenu a následné pitvě se potvrdilo, že vlčice měla zástřel v hlavě,“ uvedl ředitel Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko Ladislav Pořízek.

Agentura CHKO podala trestní oznámení

Podle ochránců přírody může mít smrt vlčice negativní dopad na jedinou smečku žijící ve vnitrozemí. „Byla zastřelena starší vlčice, může se jednat o takzvanou alfa vlčici, která se jediná ve smečce rozmnožuje, a je potom otázka, jak se s tím smečka vyrovná,“ vysvětlil.

Agentura ochrany přírody a krajiny podává trestní oznámení. Policie bude pátrat po střelci, dá se očekávat, že mezi prvními se obrátí na chovatele ovcí v okolí, kterým vlci škodí. Několik set metrů od místa, kde se našla mrtvá vlčice, je pastvina, kde vlci v uplynulých dvou letech roztrhali několik ovcí.

Majitelé ale popírají, že by se smrtí vlčice měli cokoliv společného. „Mně je líto těch ovcí, i toho vlka. Nikoho z nás by nenapadlo zastřelit vlka,“ uvedla majitelka Ilona Drahotová. Navíc dodala, že doma nemají ani zbraň. Pušky naproti tomu mají myslivci.

„Odpověď je zcela jasná, byl to myslivec. Odkud byl a který přesně, to samozřejmě nikdo neví,“ uvedl ředitel CHKO Pořízek.

Myslivec, ale ne místní

Jednatel místního mysliveckého sdružení Dubá Josef Slaba se proti tomuto tvrzení brání. „Vždyť my myslivci jsme incident nahlásili, sami jsme předali informaci ochranářům,“ uvedl Slaba.

I Pořízek souhlasí s tím, že to nebyli místní myslivci, ale odjinud. „Myslím si, že vlčici zastřelili na nějakém vzdálenějším místě a pak ji na místo někdo dovezl,“ konstatoval ředitel Pořízek.

První případ prokazatelně zastřeleného vlka se objevil minulý rok v Konětopech na Mělnicku. Střelec je dosud neznámý.

Tagy: