Reichel už zase válí na MS a ničí soupeře. Jen má při tom na sobě německý dres

Fanoušci byli na to spojení dlouhé roky zvyklí: Jakmile se hraje hokejové mistrovství světa, k jeho osobnostem patří i spolehlivý tahoun Reichel. Platí to i letos. Křestní jméno hvězdy aktuálního šampionátu však není Robert, nýbrž Lukas. A ještě něco: 19letý šikula v Rize nehraje za Česko, ale za Německo.

Strýce Roberta vždycky obdivoval. A přestože česky dá dohromady už jen pár slovíček, do vlasti svého táty Martina jezdil každé prázdniny moc rád. Tím to ovšem končí – Lukas Reichel odjakživa obléká německý dres, bojuje za něj i na právě probíhajícím mistrovství světa v Lotyšsku.

Po dvou odehraných utkáních se může pochlubit unikátní bilancí: Díky dvěma gólům a třem asistencím se spolu s parťákem Marcelem Noebelsem ujal vedení v bodování celého turnaje.

Sází to tam jako kdysi jeho legendární strýc!

„Za Lukasovým úspěchem je spousta práce,“ tvrdil už před časem Reichlův někdejší spoluhráč z berlínského klubu Maxim Lapierre. „Má v sobě ovšem i něco, s čím se prostě musíte narodit. Skvěle bruslí, věří si s pukem na hokejce. Na ledě má perfektní přehled.“

Aby taky norimberský rodák neměl geny hokejové výjimečnosti…

O strýčkově talentu se nemá cenu bavit – Robert Reichel končil kariéru jako naganský šampion a trojnásobný mistr světa, coby bourák uznávaný i v NHL. Lukasův táta Martin si ovšem po odchodu z totalitního Československa taky uhrál své, za Německo nastoupil do 165 utkání, zúčastnil se několika mistrovství světa a olympiády 2002.

„Táta je v Německu asi slavnější, Robert je ovšem taky známý. Každopádně je radost být v takové hokejové rodině. Teď by to ještě chtělo se alespoň trochu přiblížit tomu, co dokázali oni,“ svěřil se před časem českým novinářům Lukas, jehož bratranec Kristian zkouší prorazit ve Winnipegu Jets.

Program MS 22. května

Skupina A
11:15 hodin, Dánsko–Švédsko
15:15 hodin, Velká Británie – Rusko
19:15 hodin, ČESKO–Švýcarsko

Skupina B
11:15 hodin, Norsko–Německo
15:15 hodin, Finsko–USA
19:15 hodin, Lotyšsko–Kazachstán, 19:15 hodin

Kompletní rozpis

Reichelovo Německo je na současném šampionátu ve zdánlivém stínu tradičních mocností, už dávno však nepatří k zoufalým otloukánkům. Na senzační stříbro z olympiády 2018 by tým rád navázal povedeným výsledkem i v Lotyšsku, zatím to vůbec nevypadá jako nereálné přání: V pátek Němci smetli Itálii 9:4, o den později vyprášili po výsledku 5:1 i Nory.

Pokaždé k tomu výrazně pomohl kluk s číslem 73 na dresu.

„Jednou se může výrazně prosadit i v NHL,“ prorokuje jeho klubový trenér Craig Streu.

A opravdu, Reichelova brzká cesta do zámoří vypadá dost pravděpodobně. Už loni ho jako celkově sedmnáctého v pořadí draftoval klub Chicago Blackhawks, na červen už je prý pro něj nachystaná nováčkovská smlouva, stačí pouze podepsat.

„Za poslední rok jsem se hodně zlepšil,“ ujišťuje německý útočník. „Na Ameriku se cítím být připraven.“

Kdo viděl jeho první dvě vystoupení na letošním šampionátu, určitě to nebude zpochybňovat.

Tagy:
Německo Olympijské hry NHL MS v hokeji hokej Lotyšsko Česko Robert Reichel Lukas Reichel Mistrovství světa v ledním hokeji Dinamo Riga Zimní olympijské hry 2018