Ceny benzinu rekordně rostou. Zlevnění se jen tak nedočkáme, vzkazuje ekonom

Nafta a benzin v Česku zdražují.

Nejdražší benzín v historii

Za jednu plnou nádrž můžete zaplatit až o sto korun navíc. Rekordní ceny pohonných hmot způsobily, že za litr Naturalu teď dáme v průměru skoro 34 korun. To je nejvíc za posledních sedm let. Zlevnění se navíc hned tak nedočkáme.

Osmdesát dolarů (1 750 korun) za barel ropy. Tohle rekordní číslo většině z lidí nic neřekne. České řidiče mnohem více zaskočí, za kolik u pumpy naplní nádrž svého auta. Podle průzkumů najezdí průměrný Čech měsíčně asi tisíc kilometrů. Ve srovnání s letošním červencem tak měsíčně na pohonné hmoty padne z rodinného rozpočtu o 120 korun více.

„Nedá se nic jiného dělat. Jezdit zkrátka potřebujeme, tak se s tím holt musíme smířit,“ podotkl oslovený řidič. Doplnil, že se zdražuje i jinde. Z vlastních zkušeností podotkl, že ceny v Itálii jsou ještě horší. „Situace v Evropě je skutečně dramatická, je historicky nebývalá. Skutečně by se řidiči ještě během této zimy mohli dočkat cen benzínu až kolem čtyřiceti korun,“ predikuje ekonom Lukáš Kovanda.

Ceny pohonných hmot táhne vzhůru jednak omezená těžba ropy, ale i nedostatek zemního plynu. Právě ten ropa a palivo z ní v průmyslu nahrazují. Kromě řidičů z drahé ropy nemají radost ani čerpadláři. „Vzrostla nákupní cena u nafty pro čerpací stanice o dvě koruny, u benzínu o necelou korunu a obě paliva za stejné období zdražila o korunu,“ sdělil předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Na naftě čerpadláři v tuto chvíli prodělávají korunu, u benzínu vydělávají patnáct haléřů. Kdo chce v Česku natankovat nejlevněji, měl by zamířit do Ústeckého kraje. S plnou nádrží se naopak vyplatí vyrazit na Vysočinu. Například u Jihlavy u dálnice D1 natankujete litr benzínu za skoro 37 korun. „Myslím, že na Česko už je to opravdu dost,“ podotkl oslovený řidič.

Podle ekonomů hrozí i to, že vysoké ceny za pohonné hmoty zdraží Čechům i další služby. Všechny, jejichž součástí je doprava zboží.

Tagy: