Británii zachvátila benzinová panika. Palivo nemá na pumpy kdo vozit, některé zavírají

Nepanikařte, prosila Automobilová asociace (AA) v pátek řidiče. Některé benzinové pumpy, především společnosti BP, kvůli nedostatku řidičů kamionů museli své čerpací stanice uzavřít. Mnozí lidé však žádosti nebrali na vědomí a u benzinek se tvoří dlouhé fronty. Vyšší poptávku zaznamenala i společnost Shell či Esso, i ty mají některé stanice uzavřené.

Nedostatkem pohonných hmot – benzinu a nafty, Velká Británie netrpí. Chybí však řidiči, kteří by palivo přivezli z rafinérií na čerpací stanice. „Žádný nedostatek paliva neexistuje a tisíce čerpacích stanic funguje normálně. Pouze některé z nich trpí dočasnými problémy v dodavatelském řetězci,“ poznamenal v pátek ředitel AA Edmund King.

Zároveň řidiče vyzval, aby netankovali „mimo svůj běžný režim“, tedy z paniky. Zvýšený zájem o doplnění paliva zaznamenal i řetězec společnosti Shell. „Na některých našich stanicích jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po pohonných hmotách. To může vyústit v dlouhé fronty. Snažíme se přizpůsobovat harmonogram dodávek, abychom byli dostatečně zásobeni,“ sdělila společnost v prohlášení.

Shell má po celé Británii zhruba tisíc čerpacích stanic, u některých z nich však došlo ke stejnému scénáři jako u společnosti BP – pohonné hmoty došly a benzinky musely dočasně uzavřít, píše agentura Reuters. Právě čtvrteční prohlášení BP vedlo k panice. „Zaznamenali jsme určité problémy s dodávkami paliva na některých maloobchodních místech ve Spojeném království. Proto došlo k dočasnému uzavření několika stanic, kvůli nedostatku benzinu a nafty,“ informovala.

S brexitem odešli řidiči

Původce problému je však v nedostatku pracovníků. Podle údajů britského Národního statistického úřadu byl v období od června do srpna zaznamenán rekordní počet volných pracovních míst – jeden milion. Nedostatek řidičů kamionů navíc zhoršila pandemie a brexit. V jeho důsledku opustily práci v nákladní dopravě desítky tisíc občanů Evropské unie (EU).

Společnost BP nedostatek řidičů v celé Británii označuje za viníka celého výpadku. „Nyní upřednostňujeme dodávky pohonných hmot do servisních oblastí dálnic a hlavních silničních tahů,“ doplnila ve vyjádření. BP odmítla komentovat, kolik stanic je výpadkem postiženo. Podle blízkého zdroje společnosti se však jedná o desítky míst, uvádí web CNN.

Nejedná se však o první dočasné uzavření benzinek společnosti. Během několika měsíců situace nastala již podruhé. Podle Asociace silniční dopravy chybí ve Spojeném království přibližně 100 tisíc řidičů kamionů, z nichž 20 tisíc byli občané EU, kteří zemi opustili po brexitu. Jejich nedostatkem byla postižena i společnost Esso. Z 200 čerpacích stanic byl „malý počet“ kvůli chybějícímu palivu taktéž uzavřen.

Přijme vláda dočasná víza?

Jak ale situaci vyřešit? Očekává se, že na mimořádné schůzi napříč britskou vládou se ministři shodnou na dočasných vízech pro řidiče nákladních vozidel. Došlo by tak ke změně pravidel migrační politiky po brexitu. Právě vydáním víz by kabinet vlastní a přísnou imigrační politiku popřel. Dopravci však míní, že není jiná možnost. Problémy v zásobování se s přicházejícími vánočními svátky budou jen zhoršovat.

Web BBC uvedl, že britská vláda konkrétně zvažuje, že vydá až pět tisíc dočasných víz, díky nimž by přilákala zahraniční pracovníky. Výpadky v zásobování se navíc netýkají pouze paliva, ale i potravin a dalšího zboží. Statistický úřad ONS upozornil, že s prázdnými regály v supermarketech se setkávají miliony lidí a každý šestý člověk má problémy sehnat některé typy základního zboží.

Pomoci by mohly i stovky vojáků, kteří by pomohli prázdné pumpy a regály opět naplnit, píše web iNews.

Tagy: