REPORTÁŽ: Pelle na hrad! slavil ve štábu zvoleného prezidenta i Fico. U Korčoka byly i slzy

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini po tiskové konferenci

Slovenské prezidentské volby 2024 (19)

Pelle na hrad! Pelle na hrad! pokřikovali příznivci Petra Pellegriniho v okamžiku, kdy se šéf strany Hlas-SD blížil na svoji první tiskovou konferenci coby čerstvě zvolený prezident, který nahradí dosluhující Zuzanu Čaputovou. Bujará nálada rozhodně nikoho nepřekvapila. Oproti tomu u exministra zahraničí Ivana Korčoka, jehož podpořila téměř celá slovenská opozice včetně řady bývalých předsedů vlády, panovala hořká nálada doplněná i o pláč.

Pellegrini si užil vítěznou uličku, kterou se musel brodit k řečnickému pultíku, společně se svými spojenci. Bývalý prezident Ivan Gašparovič, ministr obrany Robert Kaliňák a na pódiu pochopitelně vystoupil i premiér Robert Fico. Ten Pellegrinimu gratuloval s připomenutím, že on sám na prezidenta v roce 2014 kandidoval neúspěšně.

„Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky. Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí na Slovensku. Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí anebo nelíbí, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ řekl ve zjevné narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny.

„Já jsem rád, že máme po 10 letech slovenského prezidenta,“ komentoval ještě později Ficův spolustraník a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Doplnil, že panuje perfektní nálada.

Pláč i hořkost u Korčoka

Oproti tomu u Ivana Korčoka panovala zcela opačná nálada. Ještě během sčítání hlasů se mnozí hosté, mezi kterými nechyběly herecké a pěvecké celebrity, nynější opoziční lídři, nebo hned několik bývalých předsedů vlády, s úsměvem bavili. Koneckonců, dalo se čekat, že Korčok bude minimálně v počátečních fázích sčítání voličských hlasů ztrácet.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenské prezidentské volby: Získal by váš hlas Pellegrini, nebo Korčok? Napoví vám kalkulačka

Postupně se však nálada zhoršovala. Zasmušilý výraz při sledování (ne dost) přibývajících procent hlasů měl třeba expremiér Mikuláš Dzurinda. Došlo i na pláč.

Pocit ve štábu shrnul svým vystoupením sám hlavní aktér. Korčok totiž vůbec neskrýval svoji frustraci z volební porážky, když prohlásil, že je rozčarovaný a zklamaný. Poznamenal, že volby rozhodl strach. „To vám nezapomenu,“ vzkázal Korčok vítěznému Pellegrinimu i kvůli mladší generaci či třeba netransparentní volební kampani.

„Viděli jsme, že prezidentem republiky se může stát člověk, který vede netransparentní kampaň, při které není vidět, odkud proudí peníze. Tohle vám nezapomenu. Nezapomenu vám to nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ prohlásil Korčok, který se nakonec šel ještě pozdravit s běžnými lidmi, kteří stáli před jeho volebním štábem prakticky po celý večer.

Vítězství odstartuje změny

Nyní je tak jasné, kdo bude nástupcem prezidentky Zuzany Čaputové. Pellegrini se ujme mandátu v okamžiku, kdy začátkem léta vyprší současné hlavě státu.

Slovenská vládní koalice bude muset na to konto vybrat nového předsedu Národní rady, přičemž podle koaliční smlouvy post náleží Pellegrinimu Hlasu. I právě jeho strana si pak bude muset vybrat nového předsedu.

Tagy:
hrad Slovensko Igor Matovič volby Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico Mikuláš Dzurinda Eduard Heger Ivan Korčok Pello Ivan Gašparovič