Cíle Rusů jsou civilní, informuje reportér CNN Prima NEWS u jednoho z požárů na Ukrajině

Reportér CNN Prima NEWS na místě bombardování

Ukrajinské městečko Narodnyče se nachází v oblasti těsně před ruskou frontou. Místní sýpku zasáhla ruská raketa, budova stále hoří. „Zásah zřejmě byl poměrně razantní. V současnosti tu jsou jenom obvodové zdi a nosné sloupy. Hasiči už oheň nechávají vyhořet a vydoutnat. Říkají, že není důvod plýtvat silami,“ vysvětlil zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle něj se jeví jako jasné, že Rusové bombardují úmyslně i civilní cíle.

„Jsme v oblasti, která je těsně před frontou. Mimochodem je také na hranici černobylské zóny, odkud po havárii jaderné elektrárny Černobyl vystěhovali všechny obyvatele,“ popisuje Matyáš Zrno.

Zasažený kostel i celá vesnice

Práce hasičů na Ukrajině je v současné době náročnější než kdykoliv předtím. „Jak tu objíždíme několikakilometrový okruh několika vesnic, které tady jsou, tak jenom dnes se udál raketový útok na budovu bývalého kolchozu, kde také hořelo. Potom jsme viděli pravoslavný kostel zasažený raketou a vesnici, která byla opravdu těžce poškozena palbou ruského letectva, kde bylo nejméně deset domů poškozeno nebo zcela zničeno,“ vyjmenovává Zrno.

„Jedná se o oblast, která je trošku stranou zájmu a nachází se v úseku fronty, který pro obě strany není úplně nejkritičtější. Zdá se, že kvůli tomu a kvůli terénu, který je pro vojenskou techniku těžce prostupný, nemohou Rusové prorazit. Tak se zaměřili na to, že s využitím nadvlády ve vzduchu pumami a raketami bombardují cíle v této oblasti, z nichž se nám řada zdá jako civilní a bez nějakého vojenského významu,“ dodal zahraniční reportér.

Ukrajinské úřady uvedly, že ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel jsou obklíčené ukrajinskou armádou. „Nyní se v Kyjevské oblasti nachází asi 12 tisíc ruských vojáků. Z toho jsou 3 tisíce téměř obklíčeny, další 4 tisíce jsou odříznuty na velmi nepříjemném místě,“ uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Alexej Arestovič. Pomocí protiútoků se ukrajinské armádě také podařilo osvobodit východní i západní předměstí Kyjeva.

Tagy: