Hledání hrobů v okolí Kyjeva je náročné. Řadu lidí střelili do týla, popisuje reportér

Vynášení těl z masového hrobu v Buči k následné identifikaci obětí

Vyšetřování ruských zločinů

V Kyjevské oblasti pracují vyšetřovací týmy, které shromažďují důkazy o ruských válečných zločinech. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr měl možnost experty pozorovat přímo při práci. „Jejich práce je velmi náročná. Pokud najdou hroby, těla se odváží k forenzním lékařům, kde se zkoumají příčiny smrti. Víme, že někteří lidé byli střeleni do týla,“ informoval z místa Kaizr.

V Kyjevské oblasti operují speciální vyšetřovací týmy, které mají za úkol shromažďovat důkazy o ruských válečných zločinech. „Měli jsme možnost tři dny sledovat ukrajinské vyšetřovací týmy přímo při práci. Podařilo se nám spojit s týmem a být velmi blízko jejich akcí, sledovat, jak hledají hroby civilistů, kteří byli povražděni ruskými vojáky,“ popsal Kaizr.

„Jejich práce je velmi náročná. Pokud najdou hroby, těla se odváží k forenzním lékařům, kde se zkoumají příčiny smrti. Víme, že někteří lidé byli střeleni do týla. Budou muset zkoumat i ohořelé vraky aut a střely, které byly na vraky vypáleny. Jde většinou o civilní auta, v nichž byli civilisté, kteří se nenašli,“ dodal reportér CNN Prima NEWS.

Rusko hrozí novým útokem na Kyjev

Snaha o vyšetření úmrtí stovek, možná tisíců lidí probíhá v době, kdy ruská armáda opět hrozí obnovit útoky na Kyjev. Cílem má být tamní velitelství a to v případě, že budou pokračovat údajné sabotáže na ruském území.

„Ukrajinské velení se k hrozbám nového útoku na Kyjev zatím nevyjádřilo. Musíme mít na paměti, že v Bělgorodské oblasti, která je už v Ruské federaci a těsně sousedí s ukrajinskými hranicemi kousek na sever od Kyjeva, bylo několik incidentů. Vzpomeňme si na výbuch palivových nádrží v Bělgorodu a také na několik dní starý případ, kdy byla přerušena vlaková trať, která směřovala na Ukrajinu, aby bylo znemožněno zásobování ruských vojsk,“ připomněl Kaizr incidenty za hranicemi Ukrajiny.

„I když se Ukrajina k těmto záškodnickým akcím nepřihlásila a popřela, že by je organizovala, a řekla, že se tyto incidenty musí vyšetřit, zůstává mezi vojenskými analytiky názor, že to byli právě Ukrajinci, kteří takto přenesli válku na ruskou stranu,“ upozornil reportér.

Tagy: