Temné chodby a pytle s pískem. Reportér popsal jednání v tajném úkrytu Zelenského

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

Štáb CNN Prima NEWS z Kyjeva: Jak probíhal transport do utajovaného úkrytu prezidenta Zelenského?

V úterý se český premiér Petr Fiala nečekaně vydal do Kyjeva s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským premiérem Janezem Janšou. V Kyjevě se setkali s nejvyššími představiteli Ukrajiny. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno popsal, jaké kontroly setkání doprovázely.

Vzhledem k obavám o život ukrajinského prezidenta podléhají návštěvy tiskových konferencí složité bezpečnostní proceduře. „Vybraní novináři se musí shromáždit na určeném místě, kde je vyzvedne ochranka prezidenta Zelenského,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno z Kyjeva.

Po několika kontrolách se pak novináři dostanou do prezidentského paláce, kde jim ochranka zabaví mobilní telefony a po ztemnělých chodbách plných hlídkujících ozbrojenců je dovede do určené místnosti.

Poblíž jsou ukrajinští vojáci i polská, česká a slovinská ochranka. Prezident Zelenský i členové vlády jsou v barvách khaki nebo olivově zelené. Dojem válečného štábu pak ještě zveličují pytle s pískem, které zakrývají okna. „Byla to atmosféra, který určitě zapůsobila i na českého, polského a slovinského premiéra, kteří nešetřili slovy obdivu na adresu ukrajinského odporu,“ řekl Zrno.

Stejně jako bylo komplikované se do prezidentského paláce dostat, je náročná i cesta zpět. „Po setmění totiž platí zákaz vycházení. Na místo ubytování vás tak musí doprovodit vozidlo ukrajinské tajné služby SBU, i tak vás na řadě checkpointů zkontrolují a někdy i prohledají,“ vysvětlil reportér CNN Prima NEWS.

Tagy:
Ukrajina Petr Fiala CNN Prima NEWS Mateusz Morawiecki Kyjev Matyáš Zrno Janez Janša