Přírodní klenot skrytý v podhůří Jeseníků. Rešovské vodopády lákají i turisty ze zahraničí

Rešovské vodopády

CNN_Domácí: RESOVSKE VODOPADY

Rešovské vodopády jsou jedním z nejoblíbenějších výletních míst podhůří Jeseníků. Lidé tu obdivují několik po sobě jdoucích kaskád na říčce Huntavě v kaňonu hluboce zaříznutém do okolní krajiny, podle příchozích je ztělesněním malebnosti. Kaňon si můžete projít po lávkách a schůdcích, odkud je voda z říčky na dosah. Hučení vody a zvuky okolní přírody má až terapeuticky očistný účinek.

Rešovské vodopády na Huntavě jsou místem, které vás okouzlí. Zejména pokud se Vám podaří to, co se poštěstilo nám během natáčení pořadu Prima Česko, to znamená se tam alespoň na chvilku ocitnout o samotě. Hlavní část kaskády je přes deset metrů vysoká.

Vodopády jsou v rokli, hluboce zaříznuté do masivu nízkého Jeseníku, odkud jde vidět rozprostírající se Haná. Dokud nejste přímo u nich, nemáte o přírodním klenotu ani tušení. „Celé toto území patří k oblasti s vůbec nejcennější přírodou v rámci Nízkého Jeseníku, proto má taky nejpřísnější stupeň ochrany ze zákona, tj. je to národní přírodní rezervace,“ říká Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků a ekolog.

Z Rešova k vodopádům je to pár set metrů po prudce klesající cestě, okolo které můžete vidět jediné dochované kusy původních hrázděných staveb široko daleko. Jsou zde však i různé jiné vychytávky z doby ne tak dávné – zadržování vody tady evidentně praktikovali ještě dřív, než to bylo trendem, potkat proto můžete plně napuštěné vany. A kousek po proudu od hlavní kaskády se opravuje starý mlýn.

Cesta k vodopádům má svoje jednodušší i těžší místa. Bezbariérové to tu asi nikdy nebude. Rokli pokrývají bučiny, které jako by tu byly od nepaměti. A Ondřej Bačík dodává: „Nejstarší porosty tady mají 170 až 200 let, to je v dnešní době opravdu velká vzácnost.“

Stromy v lese kůrovci, který v okolí kosí smrkové monokultury jako na běžícím pásu, nechutnají. „Jedná se hlavně o jedle a buky, to znamená, že toto území je dominantně porostlé přirozenými lesy, to je určující, protože tady se kůrovec nevyskytuje,“ dodává Bačík.

Krásná místa si svoje návštěvníky vždy přitáhnou, proto to na zdejších lávkách občas vypadá jako na Karlově mostě v Praze. Lidé jsou z blízka i z daleka, noví i staří známí. „Jsem ze Slovenska, z Kysuce, a líbí se mi to tu velmi, ta příroda, vodopády, všechno okolo,“ říká jeden z návštěvníků. A další turistka doporučuje vyzkoušet příchod k vodopádům z méně obvyklého směru: „Nejsme tady poprvé, vzali jsme to opačnou cestou ze Starého Města, což je zajímavější než z Rešova, a určitě se sem vrátíme, až tady bude míň lidí.

Chovat byste se v národní přírodní rezervaci měli vždy ohleduplně, recept je podle ekologa a přítele Jeseníků, Ondřeje Bačíka, jednoduchý: „Držet se pouze na stezkách, to je základní pravidlo, další věc samozřejmě – netábořit, nerozdělávat ohně, neodhazovat odpadky, držet se prostě v klidu a užívat si v klidu tu výjimečnou přírodu.“

Nedotčenou přírodu Rešovských vodopádů doporučujeme vychutnávat v týdnu a dopoledne, kdy máte pro sebe ne pár čtverečních metrů, ale třeba celou kaskádu.

Tagy:
příroda soutěska vodopád kaskáda Rešov