Respirátory by mohly zůstat povinné i po všech rozvolněních, říká Válek. Na kterých místech?

Vlastimil Válek

Tisková konference vlády 27.4.2022

Termín zrušení povinnosti nosit respirátory oznámím ve druhém květnovém týdnu, řekl ve středu po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ochrana úst je i nadále vyžadována ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Poradní skupina resortu podle něj zvažuje, že by na některých místech povinné nošení zůstalo.

Respirátory by mohly být i nadále vyžadovány například v ambulancích lékařů nebo na urgentních příjmech v době epidemií respiračních infekcí. „Hledáme, jestli tento princip nějakým způsobem zavést do vyhlášky nebo hygienického předpisu,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS Válek.

Povinnost nošení respirátorů v hromadné dopravě ukončil před Velikonoci. Původně ministr hovořil o tom, že ve zdravotnických a sociálních zařízeních je zruší na přelomu dubna a května.

Respirátory v těchto zařízeních už jsou posledním opatřením proti koronaviru v Česku. Kabinet rozvolňuje, protože epidemická situace se podle ministra lepší. Od Velikonoc v pracovních dnech denně přibývá kolem 2 000 až 3 500 nakažených. Odborníci ale odhadují, že reálné počty lidí s covidem jsou dvakrát až třikrát vyšší. Od poloviny února setrvale klesá i počet hospitalizovaných, aktuálně jich je méně než 900.

Podzimní vlna covidu určitě bude

Válek na tiskové konferenci po jednání kabinetu promluvil i o podzimní vlně pandemie koronaviru. Ta podle ministra určitě bude. Není ale jasné, jaká přijde mutace. Vláda mu proto dala pověření jednat o dalších lécích a vakcínách.

Ministři se ve středu shodli i na ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu. Návrh předloží poslancům, kteří konec pohotovosti podle pandemického zákona musí potvrdit.

Tagy: