PŘEHLEDNĚ: Nastává čas dovolených. Kam budete potřebovat negativní test či roušku?

Letní dovolená v zahraničí

Mnoho Čechů se již vypravuje na své letní dovolené v zahraničí. Nepříjemným překvapením na cestách přitom mohou být přísnější covidová pravidla, než na jaká jsme v tuzemsku zvyklí. Řada států už sice po turistech žádné covid pasy nepožaduje, přesto ale zůstávají některé oblíbené destinace, kde budete očkovací certifikát či negativní test potřebovat. V jiných zemích zase budete muset znovu vytáhnout roušky či respirátory. Aktuálně se lidem více otevřelo třeba Německo nebo Itálie.

Kde je potřeba negativní test:

Pro vstup do některých turistických destinací potřebuje cestující nadále prokázat svou bezinfekčnost covid pasem. Nutné je buď očkování, antigenní či PCR test, průkaz o prodělání nemoci, případně splnění dalších podmínek pro vstup. V některých státech je potřeba covid pas například také pro vstup do služeb. Mezi tyto státy patří:

  • Francie – Země od příchozích požaduje prokázání negativního testu, prodělání nemoci nebo očkování. Nošení roušek je doporučeno ve vnitřních prostorech a v hromadné dopravě.
  • Malta – Středomořský stát od příchozích požaduje prokázání negativního testu, prodělání nemoci nebo očkování. Očkovacím certifikátem se nemusíte prokazovat, pokud jsou uvnitř místa k sezení. Respirátory FFP2 jsou povinné v letadlech a nemocnicích.

Kam lze bez negativního testu

Do některých zemí mohou cestovatelé vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Jen výjimečně by lidé měli mít roušku či respirátor. Patří mezi ně:

  • Bulharsko – Čeští občané se nemusí v zemi prokazovat žádným covidovým pasem. V zemi již není ani povinné nošení roušek.
  • Dánsko – Nošení ochrany úst je nutné pouze v letadlech, v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Nelze vyloučit, že do budoucna při zhoršení epidemické situace bude požadováno předložení certifikátu.

  • Černá Hora – Roušku si lidé musí nachystat například v hromadné dopravě, v hotelech či ve zdravotnických a sociálních zařízeních.
  • Chorvatsko – Povinnost nošení roušek nebo respirátorů platí pouze ve zdravotnických či sociálních zařízeních.
  • Itálie – Od prvního června se lidé nemusí prokazovat covid pasem. Je nařízeno používání respirátorů typu FFP2 ve veřejných dopravních prostředcích (letadla, trajekty, vlaky, autobusy, MHD) a při účasti na kulturních a sportovních akcích v uzavřených prostorech (kina, divadla, koncerty, kryté stadiony).
  • Kypr – Od prvního června se lidé nemusí prokazovat covid pasem. Platí povinnost nosit roušky ve zdravotnických zařízeních.
  • Maďarsko – Všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.
  • Německo – Od prvního června se lidé nemusí prokazovat covid pasem, tento stav bude platit do konce srpna. Obecně v Německu platí povinnost nošení respirátorů (FFP2) již jen ve veřejné dopravě, nemocnicích, u lékaře a v pečovatelských zařízeních. Některé obchody, restaurace, kulturní a sportovní zařízení mohou nošení respirátoru stále vyžadovat.

  • Polsko – Kromě zdravotnických zařízení a lékáren není vyžadováno nošení ochranných pomůcek.
  • Rakousko – Od 1.6.2022 došlo k omezení povinnosti nosit respirátor typu FFP2. V celé zemi platí povinnost nosit respirátor typu FFP2 pouze ve zdravotnických zařízeních, pečovatelských domech a domech pro seniory, ve Vídni navíc též v lékárnách a v hromadných dopravních prostředcích. Doporučuje se však nosit respirátor ve všech uzavřených prostorech.
  • Řecko – Ve všech uzavřených prostorech nadále zůstává povinná rouška zakrývající ústa i nos.
  • Slovensko – Povinnost nošení respirátorů a roušek stále platí v sociálních a zdravotnických zařízeních.
  • Švýcarsko – Není potřeba nosit roušky v podstatě nikde – ani v dopravě či ve zdravotnických zařízeních.
  • Velká Británie – Není povinné nosit ochranu úst, přesto britské úřady doporučují používat roušky ve vnitřních prostorech.

Pravidla v dané zemi je však potřeba sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se také podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně vyvíjet. Dochází rovněž ke změnám při vstupu do služeb či na hromadné akce.

Tagy: