Revoluce v očkování se zatím nekoná. Vakcíny přitom nechybí, jen se nestačí vyočkovat

V březnu se mělo znatelně zrychlit očkování, především díky tomu, že se do vakcinace zapojili také praktičtí lékaři. Přesto zatím k žádnému masivnějšímu očkování nedošlo. Denní průměr se zvýšil přibližně o 10 tisíc naočkovaných a sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) očekává, že se tento měsíc bude denně očkovat kolem 35 tisíc osob denně, což zlom ve vakcinační kampani nepřinese.

V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti COVID-19, z toho zhruba 700 tisíc od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek, řekl Blatný na páteční tiskové konferenci.

Masivní očkování se podle něj očekává až v dubnu. „Zvyšuje se rychlost očkování. Cílem je, aby v průběhu března bylo očkováno denně více než 35 tisíc lidí a v průběhu dubna bylo uděláno 100 tisíc vpichů denně,“ prohlásil Blatný s tím, že Česko očekává milionové dodávky vakcín.

Přestože se chlubil, že se již očkuje více než 30 tisíc osob denně, stalo se tak pouze ve středu a ve čtvrtek, tedy v dny, kdy se i v minulých týdnech očkovalo nejvíce. Denní počet naočkovaných se tak oproti minulému týdnu zvýšil v jednotlivých dnech jen od 5 do 11 tisíc.

Ukazuje se tedy, že hlavním problémem již není nedostatek vakcín, ale schopnost je vyočkovat. Do České republiky dorazil do pátku více než jeden milion vakcín, vyočkovaných však bylo do čtvrtka pouze 771 tisíc z nich. Česko tak má k dispozici kolem 260 tisíc nespotřebovaných vakcín. To znamená, že přibližně každá čtvrtá vakcína, která do ČR dorazila, doposud čeká na své využití.

Je to setrvalý trend. Po celou dosavadní dobu očkování si Česko ve skladech drží přibližně čtvrtinu očkovacích látek. Sám Blatný přitom na tiskové konferenci již poněkolikáté zopakoval, že není potřeba vakcíny schovávat. Měli bychom podle něj očkovat vše, co máme, jelikož další vakcíny jsou na cestě.

I kdyby žádná další zásilka nepřišla a Česko by očkovalo v průměru 30 tisíc lidí denně, vystačila by zmíněná zásoba téměř na devět dnů, dodávky ale chodí každé dva až tři dny.

Neočkování o víkendech

Zatím se nezměnil ani dosavadní trend, kdy se v podstatě neočkuje o víkendech. Minulou sobotu bylo naočkováno 3 420 lidí, v neděli pouze 2 846. „Kolik vakcíny dostaneme, tolik naočkujeme,“ řekl nedávno pro CNN Prima NEWS Zdeněk Brož, bývalý senátor a starosta Šumperka, který se stará o komunikaci šumperské nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví se zase odvolávalo na očkovací centra. „Některá očkovací místa o víkendech nefungují. Provoz očkovacích míst je v kompetenci a na rozhodnutí zřizovatele daného zdravotnického zařízení a závisí také třeba na jeho personálních možnostech,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Tagy: