Očkování v ČR funguje, ukázaly statistiky. Ubývá obětí kolem 80 let, ale umírají mladší

Vakcína proti koronaviru funguje. V únoru v Česku zemřelo skoro o tisíc lidí nad 80 let méně, než v lednu. Naopak ale rostou počty úmrtí u mladších ročníků. V únoru dokonce zemřelo nejvíce lidí od začátku pandemie ve věkových kategoriích 30 až 59 let. Podívejte se na detailní statistiky, které má CNN Prima NEWS k dispozici.

V Česku už zemřelo s nemocí COVID-19 přes 21 tisíc lidí. Situace je podle odborníků rok od prvních potvrzených případů nejhorší za celou dobu pandemie. Aktuálně je v tuzemských nemocnicích hospitalizovaných přes 8 tisíc pacientů, docházejí volná lůžka a některé nemocnice vyhlašují stav hromadného postižení osob. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připravuje rozhodnutí, kterým vláda do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení.

Podle mnoha odborníků je ale světlem na konci tunelu vakcína. Ta by měla chránit před těžkým průběhem nemoci a před úmrtím s koronavirem. V Česku jsou zatím dostupné očkovací látky od tří firem, od Pfizeru, Moderny a AstraZenecy. Očkovat se začalo 27. prosince a alespoň jednu dávku zatím dostalo přes 700 tisíc lidí z prioritní skupiny.

Mezi těmi byli senioři nad 80 let, zdravotníci, klienti a pracovníci sociálních služeb, policisté, hasiči, energetici, medici či dobrovolníci. Lidé nad 80 let se mohou registrovat k očkování od 15. ledna, je jich zhruba 440 tisíc. Od února přibyla možnost registrace pro zdravotníky a v posledních dnech už také pro učitele. Od 1. března si pak vakcínu mohou rezervovat i lidé starší 70 let.

Očkování funguje

Čísla dostupná na stránkách ministerstva zdravotnictví ukazují, že očkování funguje. V lednu s koronavirem v Česku zemřelo celkem 4 735 lidí. Z toho 2 340 patřilo do kategorie nad 80 let. Nejvíce takových úmrtí zatím vykazuje listopad 2020, kdy se hranice zemřelých seniorů vyšplhala přes 2 500, leden 2021 byl ale v tomto ohledu druhým nejhorším měsícem.

Od 27. prosince až do konce února ale bylo v Česku naočkováno celkem 267 525 seniorů nad 80 let. Pětina z nich by měla být očkovaná už dvěma dávkami. Konkrétně v prosinci byla vakcína podána 702 lidem nad 80 let a v lednu potom skoro 80 tisícům dalších seniorů nad 80 let. Podle odborníků vakcína začíná účinkovat do tří týdnů a měla by chránit lidi před těžkým průběhem a úmrtím s covidem.

Účinek vakcíny se na číslech promítá. Zatímco v lednu, jak jsme zmínili, s koronavirem zemřelo 2 340 lidí nad 80 let, v únoru už tato čísla klesla skoro o tisícovku na 1 674. Za stejný měsíc navíc přibylo skoro 190 tisíc dalších očkovaných nejstarších občanů.

Na pozoru by měly být mladší ročníky

Čísla ale bohužel ukazují jiný nepříjemný fakt, před kterým varuje i mnoho odborníků. V Česku se rozšiřují různé mutace koronaviru a s nemocí v těžkých stavech bojuje čím dál tím víc mladších ročníků. Zatímco tedy senioři nad 80 let začínají být v bezpečí, lidé do 80 let častěji bojují o život.

Tento trend se prokázal například v únoru. Celkem za měsíc zemřelo 3 978 lidí s nemocí COVID-19. I když je mezi nimi započítáno přes 1 600 lidí nad 80 let, výrazně převyšuje počet lidí zemřelých do 80 let. Těch bylo celkem 2 304.

Ve statistikách úmrtí dominují především lidé mezi věkem 70 až 79 let. I když také patří do ohrožené skupiny populace a často mají různé další nemoci, až do března očkováni být nemohli. Jak je vidět i v tabulce níže, lidí nad 70 let s covidem v lednu zemřelo 1 608 a v únoru 1 495. Od března se ale i tato věková kategorie může hlásit do fronty na očkování.

Lidí mezi 30 až 69 lety zemřelo v únoru zatím nejvíce

I když jsou celková únorová čísla zemřelých nižší než lednová nebo listopadová, přibývá obětí z mladších ročníků. Lidí ve věku mezi 30 až 39 lety v únoru zemřelo 15, mezi 40. až 49. rokem 52 a nejvyšší nárůst zaznamenala kategorie 50 až 59, kde jen za únor covid skolil 168 lidí. Všechna tato čísla se řadí mezi dosavadní rekordy.

I když mnoho odborníků v Česku očkování doporučuje a lidé o něj jeví zájem, naše země v porovnání s mnohými státy Evropské unie zaostává. Největší podíl očkovaných v EU má Malta, následují Dánsko a Maďarsko. Česko má po dvou měsících od zahájení očkování poměr 5,48 aplikovaných dávek na sto obyvatel, Maďarsko 9,7.

Tagy: