Řidiči na Jesenicku tankovali vadnou směs paliva. Problémy měla i záchranka

Vážné problémy museli řešit řidiči, kteří v pondělí v podvečer natankovali naftu na čerpací stanici Orlen v Jeseníku. Kvůli vadnému palivu pak totiž neujeli víc než několik stovek metrů. Mezi poškozenými jsou přitom i sanitní vozy záchranářů.

Zatím neznámý počet řidičů natankoval do nádrží směs nafty a AdBlue, která se používá u naftových motorů na snížení množství spalin. Byli mezi nimi i šoféři sanitek ve službě. „Vyčerpali jsme 6 x 25 litrů směsi nafty s AdBlue, která byla natankována do dvou vozů záchranné služby,“ sdělil spolumajitel autoservisu Tomáš Král.

Záchranáři tak museli nečekaně řešit problém, jak co nejrychleji opět pokrýt region Jesenicko. „Jedno vozidlo bylo toho času v ostré směně, tudíž jsme na danou situaci okamžitě reagovali a nechali jsme přistavit náhradní vozidlo z územního odboru Šumperk, aby byl provoz na Jesenicku zajištěn,“ popsala mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Čerpací stanice je nyní uzavřena a probíhá její důkladné čištění. Na místě jsou také policisté. Samotná společnost Orlen své vyjádření pro CNN Prima NEWS poslala písemně. Je velmi pravděpodobné, že právě ona bude platit náhradu za škody způsobené natankováním špatné nafty. „Po zjištění pochybení jsme prodej nafty ihned zastavili a neprodleně jsme provedli opatření k nápravě. S dotčenými zákazníky jsme ve spojení a za vzniklé nepříjemnosti se velmi omlouváme,“ sdělil Pavel Kaid, vedoucí odboru externí komunikace Orlen Unipetrol RPA.

Škody na novějších vozech, kde servisní manuály nařizují výměnu celého palivového systému, mohou u každého přesáhnout 100 tisíc korun. „Může se stát, že se zadře vysokotlaké vstřikovací čerpadlo. Tam jsou hrozně malinké vůle, čerpadlo se zadře, začne uvolňovat špony, ty se dostanou do vstřikovačů a zničí další části motoru,“ vysvětlil automechanik Pavel Obid. Celková škoda na vozech i na čerpací stanici zatím nebyla vyčíslena.

Tagy:
čerpací stanice palivo Šumperk Jeseník PKN Orlen AdBlue motorová nafta Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje okres Jeseník