Ceny benzinu a nafty letí dolů. Může za to Čína, vysvětlili ekonomové a odhadli další vývoj

Ceny paliv klesly jen o haléře. Kdy se Češi dočkají výraznějšího zlevnění?

Po dlouhých měsících růstu může české motoristy těšil pokles cen na pumpách. Benzin se v průměru prodává kolem 40 korun za litr a této hodnotě se přiblížila i mírně dražší nafta. Co za změnou trendu stojí?

Paliva za sedm dní zlevnila o více než korunu. Z dat CCS vyplývá, že litr benzinu Natural 95 lze v Česku pořídit průměrně za 40,51 koruny, stejné množství nafty pak za 42,85 koruny.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka se na zlevňování projevují zejména globální vlivy, jako je zpomalování ekonomiky. „Velké starosti dělá v posledních dnech Čína, kde se opět uzavírají továrny a staví karanténní města kvůli politice nulového covidu. Důležitou roli hrají také klesající marže čerpadlářů,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tyleček.

Čína hlásí desetitisícové nárůsty počtu nakažených covidem denně. V zemi tak poptávka po ropě oslabuje. Ceny pohonných hmot padaly i po zasedání americké centrální banka FED, jejíž zástupci hovořili o téměř padesátiprocentní pravděpodobnosti, že ekonomika zamíří do recese. A to z důvodu obavy z růstu úrokových sazeb.

Očekává se další pád cen

Velkou vzpruhou také je, že cena paliv na rotterdamské burze klesla na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině. „Ty reagují na propad cen ropy. Zároveň je trh aktuálně dobře zásoben díky strachu z embarga na ruskou ropu a paliva. V neposlední řadě se v posledních týdnech daří české koruně,“ vypočítává dále Tyleček důvody, proč mají čeští motoristé rázem levnější pohonné hmoty.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy zlevňuje ropa i z toho důvodu, že Evropská unie zvažuje vyšší úroveň stropu na vyváženou ruskou ropu. „Představitelé EU nyní zvažují strop na ruskou ropu vyváženou po moři na úrovni 65 až 70 dolarů za barel, což je výrazně výše, než mnozí očekávali, když skupina zemí G7 s myšlenkou stropu přišla,“ řekl Kovanda.

Do budoucna se tak dá počítat s více než optimistickým scénářem. Analytik Tyleček odhaduje, že v dalších dnech by se měl trend klesajících cen potvrdit. Benzin by tak měl spadnout pod 40 korun a nafta by již neměla být v takovém rozptylu, jako tomu bylo během na začátku ruské agrese na Ukrajině. „V delším horizontu však existují nemalá rizika nepříznivého vývoje. Mám na mysli hlavně cenový strop na ruskou ropu a zákaz jejího importu do Evropy. Zároveň by příchod studeného počasí mohl zvýšit poptávku po palivech na úkor drahého plynu,“ dodal Tyleček.

Tagy:
benzín Lukáš Kovanda Evropská unie pohonné hmoty Čína COVID-19 motorová nafta TRINITY BANK a.s. ruská invaze na Ukrajinu Tank ONO