Řidiči si za pohonné hmoty připlatí. Stoupající ceny je mohou zavést za hranice

Pohonné hmoty v Česku stále zdražují, a to i přesto, že jejich ceny rostou už pátý měsíc v řadě

Pohonné hmoty v Česku stále zdražují, a to i přesto, že jejich ceny rostou už pátý měsíc v řadě. Litr naturalu řidiči aktuálně natankují v průměru za 40 korun a naftu za 38,80. Podle ekonomů mohou motoristé očekávat dokonce i další navýšení.

Oproti minulému týdnu se například Natural 95 zdražil o 20 haléřů, čímž se dostal na cenu 40 korun za litr. V případě, že řidiči mají diesely, připlatí si oproti týden staré ceně 70 haléřů. Litr vyjde zhruba na 39 korun. Důvodem je zejména růst cen ropy na světových trzích.

ČTĚTE TAKÉ: Mastí si rafinerie kapsu na řidičích? Naftu a benzin zdražují vysoké marže, tvrdí analytici

Podle ekonoma Lukáše Kovandy může za nepříznivý trend dění na světovém trhu. „Pohonné hmoty v Česku dlouhodobě zdražují, protože země jako Saúdská Arábie a Rusko škrtly svoji těžbu až do konce letošního roku. To vede k tomu, že ropa na světovém trhu dramaticky zdražuje, a z toho důvodu rostou ceny,“ ozřejmil ekonom.

Stoupání cen vnímá předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček jako pochopitelnou. „Jestliže ohlásíte takový krok, který naznačuje nedostatek nějakého zboží, tak to vyvolá nákupní horečku,“ okomentoval.

Ceny se liší podle lokality

Pohonné hmoty jsou jako tradičně nejdražší v Praze. V průměru tady řidiči natankují benzín přes čtyřicet jedna korun a za naftu utratí kolem čtyřiceti korun. Za takové ceny se v hlavním městě tankovalo naposledy na přelomu loňského listopadu a prosince. Nejlevnější jsou naopak v Jihočeském kraji. Motoristé jsou s tímto jevem nespokojeni, ale nezbývá jim nic jiného než čekat na vývoj na trhu.

Ceny pohonných hmot stále rostou. Podívejte se, kde můžete natankovat nejvýhodněji:

Ceny budou podle ekonomů stoupat výrazně i v příštím týdnu. To by mohlo vést lidi v blízkosti polských hranic k nákupu pohonných hmot u sousedů. Díky spotřební dani tam totiž obě hmoty patří dlouhodobě k nejlevnějším v Evropě.

Tagy: